Bombetke s sezamom za šik mini burgerje

VP_2Pripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

BOMBETKE S SEZAMOM

Bombetke predstavljajo ogrodje slastne notranjosti hamburgerja in nekako držijo vse skupaj. Slab kruh = slaba celota, tega pa vsekakor ne želimo. Ne bom vam žal, če si boste utrgali nekaj minut iz delovnega tedna in jih pripravili. Sama jih pripravljava dan pred ustvarjanjem burgerjev, tako da imava naslednji dan več časa za druženje in sproščeno peko mesa ter pripravo dodatkov. Naj vas količina ne skrbi, brez problema jih lahko naredite več ter jih zamrznete takoj, ko se ohladijo. Tako imate pri roki vedno sveže, mehke, domače bombetke.

 

VP_1Za 7 hamburgerjev
Čas priprave testa: 15 minut
Čas vzhajanja testa: 2 uri
Čas peke testa: 20 – 25 minut

SESTAVINE:

TESTO
14g suhega kvasa
40g sladkorja
240ml mleka, mlačnega
75g masla, zmehčanega na sobni temperaturi
450g gladke bele moke, tip 500
9g morske soli

POSIP
1 jajca
sezamova semena ali semena črne kumine

POSTOPEK:
1. V večji posodi premešamo kvas, sladkor in 50g mlačne vode, vse skupaj dobro premešamo in pustimo 10 minut, da začne kvas reagirati.
Nasvet: Voda ne sme biti vroča, saj lahko uniči kvas, najboljše je, da je temperatura vode okoli 35°C.

2. Na srednje močnem ognju segrejemo mleko, ki mora biti mlačno. Mleko prelijemo čez kvasno mešanico in vse dobro premešamo z leseno kuhalnico, dodamo moko in tudi to dobro premešamo, tako da se znebimo grudic. V maso dobro vgnetemo maslo. Čisto delovno površino rahlo pomokamo in pričnemo z gnetenjem. Gnetemo z rokami približno 10 minut, tako da je testo prožno in sijoče.
Nasvet: Mleko ne sme biti vroče, saj lahko uniči kvas, najboljše je, da je temperatura vode okoli 35°C.

 

VP_2

3. Maso oblikujemo v gladko, okroglo testo. To postavimo nazaj v veliko posodo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo ali s kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati 60 minut na sobni temperaturi, oziroma, dokler se masa ne podvoji.
Nasvet: Pazimo, da kuhinjska krpa ni oprana z mehčalcem, saj se testo navleče vonja.
4. Testo nežno položimo na rahlo pomokano površino, ga razdelimo na 7 enakih delov, vsak naj tehta okoli 120g. Med dlanjo, z rahlimi krožnimi gibi oblikujemo vsak del v gladko, sijočo bombetko. Te pa položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo ali s kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati 50 minut na sobni temperaturi, oziroma, dokler se masa ne podvoji. Pečico segrejemo na 200°C.
Nasvet: Pazimo, da je med bombetkami dovolj prostora za vzhajanje.

5. Bombetke s pomočjo kuhinjskega čopiča rahlo premažemo dvakrat, z razžvrkljanim jajcem. Posujemo s sezamom ali črno kumino. Na dno pečice vstavimo ognjevarno posodo z mrzlo vodo in pekač z bombetkami. Tega vstavimo na najnižjo rešetko. Pečemo 15 minut na 190°C, nato odstavimo posodo z vodo ter pečemo še približno 10 minut, toliko, da dobijo bombetke lepo zlato rjavo barvo. Pečene bombetke hladimo na rešetkah pol ure.
6. Bombetke lahko uporabimo takoj, ko se malo ohladijo, ali pa jih čisto ohlajene čim prej shranimo v vrečko za zamrzovanje ter jih shranimo v zamrzovalniku do 3 mesece.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri