Bralnice pod slamnikom

vp

Pod okriljem Slovenske komisije za UNESCO bo v maju že petič potekal slovenski mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom. Založba Miš ga je doslej organizirala s soorganizatorjema Knjižnico Domžale in Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin, za leto 2015 pa se je kot soorganizator pridružila še Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica.

Festival k aktivnostim vabi otroke v vrtcih, osnovnošolce in dijake, vedno skupaj z njihovimi vzgojitelji in mentorji. Festival nadgrajuje različna prizadevanja za razvoj branja in povezuje dejavnike na področju promocije branja, ob branju pa hkrati spodbuja tudi k strpnosti, multikulturnosti in medgeneracijskem sodelovanju. Na več kot 100 prireditvah v več kot 30 krajih po Sloveniji bo sodelovalo več kot 5.000 udeležencev, med njimi veliko mladih iz ranljivih skupin. V okviru Bralnic bomo poleg domačih ustvarjalcev gostili tudi dva pisatelja iz tujine, ki s svojimi deli spodbujata strpnost, in sicer nemško pisateljico Carolin Philipps, in Alena Meškovića, ki je v najstniških letih izkusil begunstvo in zdaj ustvarja na Danskem v danskem jeziku.

Osrednji dogodek bo odprtje festivala 13. maja v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Festival bo odprla ministrica za kulturo Republike Slovenije Julijana Bizjak Mlakar.

VP_2

Utrinek z ene od lanskih prireditev v okviru Bralnic, ki so med drugim gostile priznanega mladinskega pisatelja Marcusa Sedgwicka (na fotografiji na eni od šol med nastopom osnovnošolcev).

 

Peti festival bo kot osrednjo tematiko obravnaval vojno in mir, saj je letos 70-letnica konca druge svetovne vojne in 100-letnica odprtja Soške fronte v prvi svetovni vojni. To izraža tudi slogan festivala vzet povzet po izreku Alberta Einsteina, ki komunicira ne le mir, pač pa tudi razumevanje ljudi med seboj: ‘Mir lahko dosežemo le z razumevanjem’.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri