Film o krojaču in modnem oblikovalcu: Fantomska nit

Režiser Paul Thomas Anderson in igralec Daniel Day-Lewis bosta v svojem zadnjem druženju naslikala razkošen portret umetnika in žensk, zaradi katerih se vrti njegov svet.

Daniel Day – Lewis je že pred časom napovedal, da bo drama, v kateri bo upodobil krojača in modnega oblikovalca, ki v 50. letih prejšnjega stoletja v Londonu ustvarja za petične stranke, zadnji film, ki ga bo posnel kot igralec.
Film je nominiran za šest oskarjev in sicer za najboljši film, najboljšega režiserja (Paula Thomasa Anderson), najboljšega igralca v glavni vlogi (Daniel Day-Lewis), najboljšo igralko v stranski vlogi (Leslie Manville), najboljšo kostumografijo in najboljšo izvirno glasbeno podlago.

Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) je ugleden modni oblikovalec, ki skupaj s sestro Cyril (Lesley Manville) vodi modno hišo The House of Woodcock, v kateri se oblači londonska aristokracija 50. let. Njegove stranke so smetana takratne družbe. Ženske prihajajo in odhajajo iz Reynoldsovega življenja – zapriseženemu samcu dajejo navdih in prijetno družbo. Vse dokler mu poti ne prekriža mlada in odločna Alma (Vicky Krieps), ki kmalu postane njegova ljubimka in muza. Čeprav je modni oblikovalec že prestopil prag zrelih let, je ljubezen tista, ki zmoti in pretrese njegovo utečeno in previdno ukrojeno samsko življenje.

Še nekaj zanimivosti o zakulisju filma:

*Da bi se čim bolj stopil z vlogo modnega oblikovalca Reynoldsa Woodcocka, je Daniel Day-Lewis pregledal arhivske posnetke modnih revij iz 40. in 50. let prejšnjega stoletja in preučeval življenja oblikovalcev. Naučil se je celo šivati.

* Za kostumografa Marka Bridgesa, pogostega Andersonovega sodelavca, je bila za zgodbo, ki govori o izdelovanju oblačil, edina rešitev ustvariti kostume iz nič. Izposoja ali najem vintage modnih kosov iz muzejev ali kostumskih hiš ni prišla v poštev.

*Daniel Day-Lewis ljubi ustvarjanje. Kot najstnik je v Londonu študiral obdelavo lesa. Še pred 19. letom, ko je bil sprejet na gledališko šolo, je bil razdvojen med igralskim življenjem in izdelovanjem pohištva ter nikoli ni opustil svoje obsedenosti s procesom izboljševanja spretnosti.

*Paul Thomas Anderson je film Fantomska nit posvetil svojemu vzorniku, lani preminulemu ameriškemu režiserju Jonathanu Demmeju.

*Ker v času snemanja Fantomske niti ni bil na voljo nihče od režiserjevih rednih direktorjev fotografije, je to vlogo tokrat prevzel sam. Vendar se iz spoštovanja do stroke pod film ni želel podpisati kot direktor fotografije.

Drama Fantomska nit na redni spored kinematografov prihaja 22. februarja 2018.

 

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri