Sodelujte v nagradni igri
GRAZIA BEAUTY AWARDS 2018
>

Humus – živilo, ki je osvojilo tudi Slovence


Humus je znano in vedno bolj priljubljeno živilo, za katerega ste gotovo že slišali. Ampak ali veste, kaj dejansko humus je, od kod prihaja in kakšne so njegove odlike?

Humus je kremast, gost namaz z osnovo iz zmlete čičerike, ki se mu pogosto dodaja različna zelenjava. In kaj je čičerika? Zdrava in okusna stročnica z bogato hranilno vrednostjo, ki je predvsem odličen vir beljakovin.

Beljakovinska bomba za vsako priložnost
Ker nam za pripravo zdravih obrokov pogosto primanjkuje časa ali idej, so zelenjavni namazi iz čičerike odlična rešitev, da v prehrano enostavno vnesete več zelenjave in beljakovin. So odlična popestritev prehrane vegetarijancev, veganov, kot tudi strastnih mesojedcev. Namazi so slasten, hiter in zabaven prigrizek, tako doma kot na poti, saj jih lahko uporabite kot osnovo za zajtrk ali pa dodatek bolj kompleksnim obrokom, še posebej zabavni pa so, če jih pri druženju s prijatelji ali družino ponudite na primer kot pomako ob narezani zelenjavi in grisinih ter ustvarite osupljivo kulinarično izkušnjo. Lahko so pripravljeni iz različnih dodatkov zelenjave, kot so rdeča pesa, hren, paprika, črne olive in tako dalje.  Zadnja novost na trgu in velika uspešnica so zelenjavni namazi, ki prihajajo iz Argete in zadovoljijo še tako zahtevne okuse.


5 razlogov ZA
1.
Je odlična alternativa številnim nezdravim jedem, ki vsebujejo nezdrave maščobe in sladkor. Njegova hranila pomagajo pri uravnavanju in zniževanju telesne teže.
2. Vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov, ki so odlični za imunski sistem, preprečujejo slabokrvnost in pripomorejo k boljšemu zdravju in počutju.
3. Zahvaljujoč visoki vsebnosti vlaknin je odličen za prebavo in preprečuje napihnjenost.
4. Znižuje lahko holesterol in tveganje za razvoj raka.
5. Zaradi visoke vsebnosti rastlinskih beljakovin lahko izboljša zdravje vaših kosti, mišic in kože.


Enostaven recept TEJANI dvojca za popestritev kosila:  Zavozlane testenine in pisano korenje

Recept za 2 osebi
Čas priprave: 25 min
Težavnost: srednje težko

Potrebujemo:


400 g ozkih rezancev (tagliatelle)
200 g piščančjega fileja
1 korenje
200 ml zelenjavne jušne osnove
50 g parmezana
1 pest češnjevega paradižnika
200 g zelenjavnega namaza Argeta z okusom rdeče paprike
1 čajna žlička olivnega olja
1 ščep soli

Priprava:
Piščančji file in korenje narežemo na kocke, paradižnike prepolovimo.
Na olivnem olju najprej prepražimo piščanca in korenje, kasneje dodamo še paradižnike. Solimo in še malo pražimo.
Zalijemo z jušno osnovo in zavremo.
Dodamo kuhane testenine in zelenjavni namaz Argeta z okusom rdeče paprike in premešamo.
Postrežemo z ribanim parmezanom.
Če nam testenine ostanejo, jih ohladimo in kasneje dodamo malo olivnega olja in balzamičnega kisa. Tako imamo pripravljeno solato za na pot.

Foto: PR

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri