Jabolčni kolač

JKVP

Foto: House of Talent BV

Za GRAZIO pripravil: Rudolph van Veen
Čas priprave: približno 1 ura (+ 30 min za počivanje), za 10 oseb
Sestavine: za testo: 300 g večnamenske moke, 100 g sladkorja, 1/2 žličke soli, 200 g hladnega masla, 1 jajce, 2 žlici ledeno hladne vode; za nadev: 1200 g kiselkastih jabolk, 100 g sladkorja, 2 žlički mletega cimeta, 100 g rozin, 100 g drobtin, 1 jajce (za premaz).
Priprava:
Moko stresite v skledo ter ji dodajte sladkor in sol. Maslo zrežite na kocke in te stresite k moki. Dodajte še jajce in vodo in s hladnimi rokami na hitro zgnetite testo. Zavijte ga v prozorno folijo in ga za najmanj 30 min postavite v hladilnik. Pečico segrejte na 180 stopinj C. Dve tretjini testa razvaljajte v krog s premerom 30 cm. Z njim obložite dno namaščenega modla in oblikujte rob. Jabolka olupite, jih zrežite na četrtine in jim odstranite pečke. Jabolka nato zrežite na tanke rezine ter jim primešajte sladkor, cimet in rozine. Testo naprej potresite z drobtinami in te z jabolki. Jabolčni nadev malce potlačite. Preostalo testo tanko razvaljajte. Po dolgem ga narežite na 1–1,5 cm dolge trakove in z njimi naredite mrežo na kolaču. Stepite jajce in z njim premažite trakove testa. Kolač približno 1 uro pecite v prej segreti pečici, da se obarva rahlo rjavo in se jabolka lepo zapečejo. Ohladi naj se v modlu, nato pa ga razrežite na kose. Kolač je slasten s stepeno smetano.
Rudolphov nasvet:
Jabolčni kolač se običajno pripravlja iz sočnih jabolk, lahko pa jih dopolnite z drugimi sortami, kot sta santana ali elstar. Pri pripravi jabolčno-mareličnega kolača polovico jabolk nadomestite z marelicami. V nadev lahko dodate tudi rozine, namočene v 3–4 žlice ruma, ali sesekljane lešnike.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri