Kmalu v kinu: psihološki triler mati!

Danes, 27. septembra, ob osmih zvečer, bo v Koloseju Ljubljana premiera težko pričakovanega psihološkega trilerja mati! z Jennifer Lawrence in Javierjem Bardemom v glavnih vlogah.

Psihološki triler mati! (mother!), pod katerega se podpisuje režiser Darren Aronofsky, ki je ustvaril velike filmske uspešnice, kot so Črni labod, Rokoborec in Rekviem za sanje, po projekcijah na velikih filmskih festivalih v Benetkah in Torontu ter svečanih premierah v Parizu, Londonu in New Yorku končno prihaja na redni spored tudi pri nas.

Po premierni projekciji na Beneškem filmskem festivalu je Aronofsky o nastajanju filma povedal: Izkušnja je bila nenavadna. Za večino svojih filmov sem potreboval leta. Črni labod je nastajal deset let, Noe dvajset, film mati! pa sem izlil iz sebe v petih dneh. Rodil se je iz izkušnje, kako je živeti na tem planetu in nemočno gledati, kaj se dogaja okoli nas. Bil sem poln jeze, ki sem jo hotel usmeriti v eno čustvo, in tako je zelo hitro nastala prva verzija scenarija. V komaj letu dni smo že vrteli kamere.” Kot smo že vajeni, se režiser tudi v svoji najnovejši stvaritvi že skoraj obsesivno ukvarja s človeško psiho, emocijami in telesom. Njegovi liki so spet posamezniki, ki so v ostrem boju s samimi seboj in z okolico, vsak izmed njih pa ima lastnosti, ki ga postavljajo izven običajnih okvirov.

Jennifer Lawrence je bila nad projektom takoj navdušena: “Ena najboljših stvari, ki se ti lahko kot umetniku zgodijo, je, da si del filma, ki ima res izvirno idejo, ki je poseben na vseh nivojih. Lik, ki ga igram, je popolnoma drugačen od česar koli, kar sem do sedaj počela. Pred snemanjem smo tri mesece intenzivno vadili in Darren mi je pomagal najti plat sebe, s katero do zdaj nisem bila v stiku. Vsekakor je bilo težko. Ta vloga je največ, kar sem kadar koli potegnila iz sebe v kakšnem svojem filmu.”

Vaje so potekale v praznem skladišču v Brooklynu, ki je predstavljalo hišo, v kateri se dogaja celotna filmska zgodba. Posneli so prav vse prizore in jih zmontirali v devetdesetminutno testno različico, kar jim je prineslo občutek o tem, kakšen bo film, še preden se je pravo snemanje sploh začelo. Sočasno je potekalo iskanje lokacije, ki se v celoti odvije v hiši na samem. Na koncu so v Montrealu v Kanadi zgradili dve različici – v eni so posneli dnevne prizore, v drugi, ki so jo postavili v studiu, pa nočno dogajanje.

Nastal je film, ki skozi vrsto prispodob in alegorij, občinstvo zagrabi in pripelje do neslutenih občutkov. “Na začetku še veš, kje si. Potem te postopoma odpelje , na koncu pa imaš občutek, da si se znašel v filmu samem,” pripoveduje producent Scott Franklin.

 

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri