PIKANTEN CHILI CON CARNE

VP_2Pripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Obožujeva pekočo hrano. Recept se je postopoma razvil skozi leta. Včasih dodava koruzo, drugič ne. Včasih jemo z rižem, drugič s tortiljami ali celo bolj tekoče; kot juho. Skozi leta je to postal najin glavni recept, ki je res krasen. Intenzivnega okusa, pekoč in odličen v kombinaciji s creme fraiche ali kislo smetano, kar ustvari odlično ravnovesje. Poskusite, ne bo vam žal.

 

Čas priprave: 30 minut
Čas kuhanja: 90 minut

jernejkitchen_chiliconcarne(1)SESTAVINE:

MEŠANICA ZAČIMB
1 čajna žlička črnega popra, v zrnih
1 čajna žlička koriandovih semen
3 klinčki, celi
½ čajne žličke pimenta
1/3 janeževe zvezde
2 pekoča čilija
½ čajne žličke cimeta v prahu
½ čajne žličke kave

 

CHILI CON CARNE
3 čebule
3 stroki česna
2 korenja, velika
5 žlic olivnega olja
1kg mlete govedine, podplečje
200ml rdečega vina
1 žlica koncentrirane paradižnikove paste
2 žlici brandy likerja
500g pasiranih paradižnikov
600g goveje jušne osnove ali vode
200g koruze, iz pločevinke
800g rdečega fižola, iz pločevinke
10g temne čokolade (vsaj 70% kakava)

SERVIRAMO
Tortilje ( Recept: http://www.jernejkitchen.com/sl/recepti/kruh-in-testo/tortilje)
2 žlici tabasco omake
100g crème fraiche / kisle smetane

POSTOPEK:

1. MEŠANICA ZAČIMB
Vse začimbe zmeljemo v kavnem mlinčku ali v terilniku začimb. Shranimo do nadaljnje uporabe.
2. ČEBULA, ČESEN, KORENJE
Čebulo nasesekljamo. Česen in korenje naribamo. Uporabimo najmanjše luknje. Na srednje močan ogenj pristavimo ekonom lonec. Dodamo 3 žlice olivnega olja ter nasesekljano čebulo, nariban česen in korenje. Nekoliko znižamo temperaturo ter pražimo 10 minut, dokler se sestavine ne zmehčajo ter dobijo lepo zlato barvo. Po petih minutah dodamo žličko naše mešanice začimb. Po desetih minutah dodamo 1dc vrele vode, odstavimo in vse skupaj prestavimo v večjo posodo.
3. MLETO MESO
S pomočjo papirnate kuhinjske brisačke obrišemo dno ekonom lonca. Ponovno pristavimo na zelo močan ogenj. Dodamo 1 žlico olivnega olja in polovico mletega mesa. Pražimo 7 minut. Dodamo polovico rdečega vina. Odstavimo z ognja ter prestavimo v posodo k praženi zelenjavi. Ekonom lonec zopet postavimo na ogenj ter ponovimo postopek s preostalim mesom ter rdečim vinom.
4. KUHANJE
Prazen ekonom lonec zopet pristavimo na srednje močan ogenj. Dodamo koncentrirano paradižnikovo pasto in jo pražimo 1 minuto. Dodamo brandy liker, dobro premešamo. Dodamo mešanico pražene zelenjave ter mlete govedine. Dobro premešamo. Dodamo čajno žličko naše mešanice začimb in kuhamo 2 minuti. Dodamo pasirane paradižnike in 600ml goveje jušne osnove ali vode. Varno namestimo pokrov in kuhamo pod polnim pritiskom 1 uro.
NASVET: V kolikor nimamo ekonom lonca, lahko kuhamo v navadnem loncu 3 ure, z rednim mešanjem.
5.
Po eni uri izpustimo ves pritisk iz lonca, dvignemo pokrov ter dodamo koruzo, fižol, čokolado ter čajno žličko naše mešanice začimb. Dobro premešamo in dobro solimo. V kolikor imamo radi gostejši chili con carne, pustimo jed takšno kot je, drugače dodamo vročo vodo in prilagodimo gostoto.
6. POSTREŽEMO
Chili con carne postrežemo s tortiljami ali rižem. Za dodaten okus pa močno priporočava žlico creme fraiche ali kisle smetane. Odlično pa se k jedi poda tudi Tabasco omaka, na žaru pečena koruza ali paprika. Vse skupaj potresemo s svežimi koriandrovimi listi.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri