1. oktobra bo v poetičnih kavarnah potekalo pisanje poezije, ki prebuja v življenje

Živ pesniški navdih za oporo tistim, ki jo potrebujejo

 Ob mednarodnemu dnevu kave, 1. oktobra, bo odprlo vrata 18 poetičnih kavarn, kjer se boste lahko srečali s prijatelji, račun pa poravnali z verzi. Ob podpori uveljavljenih pesnikov Ferija Lainščka in Glorjane Veber bodo gostje kavarn tokrat moč poezije preusmerili v pomoč. Iz utrinkov druženja ob kavi bo namreč nastala knjižica, namenjena tistim, ki v težkih trenutkih potrebujejo spodbudo.

 

 

Prebujanje je skupno obema: kavi in poeziji. Kava nas prebuja z okusom, poezija z besedo, obe pa nosita lepoto in imata poživljajoče učinke na duha in telo. Prav zato dunajska pražarna kave in ambasador kavarniške kulture, Julius Meinl, ponovno druži kavo in poezijo ter tako spodbuja ustvarjalnost in sodelovanje med uveljavljenimi in priložnostnimi poeti.

 

V sklopu pobude Srečaj se z verzom bodo brezplačno kavo ali čaj kuhali v 18 slovenskih lokalih. Dve izmed kavarn bosta 1. oktobra, med 10. in 11. uro gostili tudi priznana pesnika: v mariborskem lokalu e-Kafe na Belokranjski ulici 4 bo utrip srečevanj ob kavi beležil Feri Lainšček, v ljubljanski kavarni Lokus na Koseški cesti 20 pa bo prisotna Glorjana Veber. Pesnika bosta v kavarnah gostom pomagala prebuditi navdih, prebiti led in na papir izvabiti verze in pesmi, ki bodrijo, spodbujajo, opogumljajo. Ob  tem dogodku bosta pripravila tudi knjižico poezije.

 

»Po jutranji kavi se dan pozna. Zato z brezplačno skodelico kave ponovno prebujamo ljudi, jih pozivamo k srečanjem in veselju do malih in velikih radosti življenja. Tokrat bomo združili moči in skupaj pripravili knjižico poezije, za katero upamo, da bo bralcem pomagala premostiti življenjske izzive,« je povedal Tomaž Milič, direktor Julius Meinl d.o.o.

 

»Mogoče smo pozabili, kar ptice niso, da je petje namenjeno proslavljanju sveta. Poezija zato proslavlja življenje in krepi njegovo lepoto. Človeku v nas daje hrabrost, širi meje njegove zavesti in ojača notranjo melodijo. Ko s kavo pozdravimo dan, pozdravimo sonce, pozdravimo pesem v nas,« je akcijo pospremila Glorjana Veber, pesniška gostja ljubljanske kavarne.

 

»Veselim se pesniške knjige, ki jo bomo skupaj napisali 1. oktobra. Združilo nas bo iskanje občutkov lepega, spraševanje o smislu, želja po ohranjanju upanja in gotovo še marsikaj. Prepričan sem namreč, da človek v resnici pesniško prebiva na tem svetu in trenutki, ko zmore to tudi izraziti, se mi zdijo še posebej dragoceni,« je o tokratni pobudi povedal Feri Lainšček, dolgoletni podpornik pesnjenja ob kavi.

 

K širjenju vala optimističnih verzov si bodo prizadevali tudi predstavniki Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, bolniki in njihovi svojci, ki dobro vedo, kako pomembna je psihološka opora in pozitivna motivacija na težavni poti zdravljenja in okrevanja po bolezni. S svojimi stihi in mislimi bodo v izbranih pesniških kavarnah bodrili k smelim korakom v življenje tiste, ki so se kot oni sami znašli na življenjski prelomnici.

 

»Bolniki s krvnimi raki ob napornem zdravljenju poleg ustrezne zdravstvene obravnave potrebujejo tudi moč, pogum in motivacijo, da vzdržijo naporno zdravljenje, ki je pogosto na meji človekove zmogljivosti. Pri tem jim je lahko v veliko oporo lahko tudi umetnost, poezija. Bolniki pogosto povedo, da so v času zdravljenja v sebi prebudili nova zanimanja in hobije, tudi poezijo, ki jim je pomagala osmisliti pot soočanja z boleznijo, zdravljenja in vračanja nazaj v življenje. Iskrena hvala podjetju Julius Meinl, ki jim gre pri tem že drugič naproti in dokazuje, da poslanstvo delovanja širi tudi v družbeno dobro in v skrb za sočloveka. Veselimo se nastajajoče knjižice upanja, poguma in lepih misli z vonjem po dobri kavi. Z veseljem in željami po krepkem zdravju jo bomo razdelili med bolnike in njihove bližnje. Za pogum, za moč, za zdravje,« je povedala Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L.

 

Knjižica pesmi, ki bo nastala ob tokratni akciji, bo predvidoma izšla decembra. Svoj verz spodbude lahko prispevate tudi vi!

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si