10 korakov, kako lahko izrazimo svojo podporo temnopolti skupnosti

25. maja 2020 je temnopolti moški z imenom George Floyd izgubil svoje življenje. Za njegovo smrt je odgovoren belopolti policist, ki je skoraj devet minut stal na njegovem vratu, medtem ko je Floyd ponavljal besede: “Ne morem dihati!”

Njegova nasilna smrt je po Ameriki sprožila številne proteste, ki so nazaj spodbudili gibanje Black Lives Matter, ki se je prvič pojavilo leta 2013, kot odgovor na smrt Trayvona Martina in številnih ostalih temnopoltih Američanov. Gibanje pa se je zdaj razširilo tudi izven ameriških meja in ljudje po vsem svetu si prizadevajo in iščejo načine kako pomagati. Čeprav se morda na trenutke zdi, da se nas te stvari ne tičejo oziroma se zdijo tako zelo oddaljene, je rasizem velik globalni problem, ki je prisoten tudi v našem okolju, zato s teboj delimo nekaj načinov, ki jih je v svoji objavi povzela aktivistka Mireille Cassandra Harper, kako lahko tudi ti priskočiš na pomoč:

1. Razumevanje, kaj pomeni navidezno zavezništvo

“Zavezništvo, ki služi samo na površini v prid “zaveznika”, izraža mnenje, vendar ne gre pod površje in ni namenjeno odmiku od sistemov moči, ki zatirajo.” – Latham Thomas

 

2. Poskrbite za svoje temnopolte prijatelje, družino, partnerje in sodelavce

To je čustveni in travmatični čas za temnopolto skupnost in vaša skrb pomeni več, kot si lahko predstavljate. Vprašajte jih, kako lahko jim lahko pomagate, kako lahko priskočite na pomoč.

 

3. Bodite pripravljeno delati

Zavedajte se, da odkrito soočenje z lastnimi privilegiji ne bo lepa ali zabavna izkušnja. V celotnem procesu je preprosto neizogibno, da boste čutili občutke krivde, sramu in jeze.

 

4. Izobražujte se, prebirajte antirasistična dela

Ni dovolj, da ste proti rasizmu, treba si je prizadevati za antiracizem. Za boljše razumevanje in pridobivanje informacij, posežite po enem izmed sledečih knjižnih del: Jaz in bela nadvlada (Layla Saad) in Kako biti antirasist (Ibram X. Kendi).

 

5. Izogibajte se deljenju travmatičnih vsebin

Čeprav so vaše namere dobre, se izogibajte deljenju travmatičnih vsebin o zlorabljanju temnopoltih, saj je za vse njih to le še bolj travmatično, hkrati pa se se tem še dodatno povečuje njihova dehumanizacija.

 

6. Donirajte fundacijam in podpirajte vse podobne pobude

Svoj pomoč lahko izrazite tudi prek donacij na podpornih platformah in pobudah, ki podpirajo temnopolte, kot je Minnesota Freedom Fund in Kwanda.

 

7. Ne osredotočite se nase

Pozornost tokrat ni na vas in čeprav je lepo, da se lahko povežete in sočustvujete, zdaj ni čas, da svoje osebne izkušnje vstavite v zgodbo, ki se vas ne tiče. To je pravzaprav škodljivo in odvzame resnost razmer, pozabite torej na svoj ego.

 

8. Nadaljujte s podporo tudi po izbruhu

Naj ne bodo le izbruhi povod za vašo podporo. Še naprej podpirajte temnopolte medije in pobude, dobrodelne organizacije in nadaljujte z delom tudi, ko bo pozornost zamrla.

 

9. Nehajte podpirati organizacije, ki spodbujajo sovraštvo

Če berete članke na spletnih straneh, ki spodbujajo sovraštvo ali financirajo nadvlado in sovražne organizacije, prispevate k težavi. Prav tako nehajte podpirati organizacije, ki imajo sicer radi “temnopolto kulturo”, vendar ne govorijo o vprašanjih in težavah, ki zadevajo temnopolto skupnost.

 

10. Začnite svojo dolgoročno strategijo

Kako lahko dolgoročno vplivate na spremembe? Lahko izobrazite in podučite mlado osebo? Lahko postanete skrbnik organizacije, ki podpira temnopolto skupnost? Bi lahko ponudili svoj čas za prostovoljno delo? Potrudite se, da naredite nekaj dragocenega v dolgoročnem obdobju.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si