10. literarni festival Bralnice pod slamnikom

Čaka poučne knjige usoda dinozavrov?

Pred vrati je že deseti mednarodni mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom, ki velja za prvega tovrstnega v Sloveniji. Kot v preteklosti bo festival tudi letos širil zavest o pomenu bralne kulture in medgeneracijskega sodelovanja, ob tem pa bo s svojimi pisanimi dejavnostmi na različnih koncih države spodbujal tudi medkulturno sodelovanje in sprejemanje drugačnosti. Letošnja osrednja festivalska nit je branje poučne literature.

 

 

Organizatorji Miš založba in šest splošnih knjižnic-soorganizatork (Knjižnica Domžale, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Kosovelova knjižnica Sežana in Mariborska knjižica) se bomo letos posvetili poučni literaturi za mlade bralce.

 

Med več kot 80 festivalskimi aktivnostmi v 20 krajih po Sloveniji, pri katerih bo sodelovalo preko 7.000 udeležencev in okrog 20 knjižnih ustvarjalcev, bomo razmišljali, kaj je dobra poučna knjiga, kako si lahko z njo pomagamo pri pouku, delu doma in širjenju obzorij, ter zakaj je premalo zastopana in brana. Mladi se bodo z njo srečevali izven kurikuluma: prebirali jo bodo, poustvarjali in ilustrirali.

 

Slavnostno odprtje festivala bo v sredo, 29. januarja 2020, ob 12. uri v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, vodil ga bo vsestranski ustvarjalec Boštjan Gorenc – Pižama.

 

Na strokovnem srečanju, ki bo to soboto, 25. januarja, bomo skupaj s strokovnjaki kot so dr. Lučka Kajfež Bogataj, dr. Sašo Dolenc in dr. Andreja Gomboc razmišljali, kako poučne knjige in znanost na splošno približati bralcem. Tudi literarno-ustvarjalni natečaj je povezan s poučnimi knjigami.

 

Na jubilejnih, desetih Bralnicah pod slamnikom bomo znova gostili avtorja iz tujine. Tokrat se nam bo pridružil madžarski avtor Róbert Farkas, ki se je podpisal pod poučno slikanico Moja prva knjiga o vesolju.

 

V sklopu festivala bo izšla večjezična slikanica Nine Mav Hrovat Posluh, jazbec gre. Namenjena je predšolskim otrokom in učencem prve triade. V okviru festivala jo bomo podarili določenim skupinam otrok. Velik poudarek bomo dali festivalskim dnevom v okviru posameznih splošnih knjižnic, in kjer bo le možno, bodo avtorji obiskali posamezno splošno knjižnico in se tam srečali z mladimi bralci.

 

Letošnji osrednji tuji gost festivala Bralnice pod slamnikom bo madžarski ustvarjalec Róbert Farkas.

 

Prisrčno vabljeni!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si