10 nasvetov za popolno fotografijo

Portreti in profilne fotografije na družabnih omrežjih so še vedno najbolj pogosti motiv fotografiranja. Tega se zaveda ves medijski svet. Nina Pušlar v teh dneh krasi naslovnico Grazie in celo ta fotografija je bila posneta s telefonom Huawei P10 Plus. Aleš Bravničar, sicer velik mojster fotografije, jo je ujel nasmejano in razigrano – takšno kot jo poznamo z njenih nastopov.

Telefoni pa danes omogočajo, da prav vsak izmed nas postane odličen fotograf. In čeprav je portretna fotografija prava umetnost, boste s Huawei P10 kamero, ki je nastala v sodelovanju z Leico, brez težav posneli vrhunsko fotografijo. Zbrali smo 10 nasvetov, ki so vam lahko v pomoč, da boste na svojem portretu zasijali tako kot Nina Pušlar.

#1 Ostanite naravni: Če želite napraviti portretno fotografijo, ki bo pritegnila pogled, je ohranjanje naravnosti najboljša izbira. Ne spodbujajte modela v nenaravno držo ali pretvarjanje, da je nekdo drug. Ujemite trenutek, ko je vaš model v svoji naravni drži. Sledilci in vase občinstvo bo to opazilo in cenilo. Naravna je tudi Nina, kajne? Na naslovni fotografiji sije v obleki Nine Šušnjara, ki je prav tako kot Nina Pušlar in fotograf Aleš Bravničar navdušena uporabnica telefona P10.

#2 Preizkusite več različnih postavitev: Nagib glave, položaj rok, smer pogleda ramena. Vsi ti elementi lahko popolnoma spremenijo značaj in sporočilo vaše fotografije! Če ste šele začeli z avanturami portretne fotografije, si najprej poglejte, kaj in kako fotografirajo profesionalci. Zapomnite si stvari, iščite navdih, opazujte, preizkusite. Kmalu boste popolno fotografijo ujeli brez posebnega truda in razmišljanja.

#3 Ne postanite sužnji kompozicije: Poskusite najti takšno kompozicijo, ki bo kar najbolje ustrezala človeku, situaciji in osvetlitvi. Ni treba, da je tipična: torej da je model na sredini in zasede 70 odstotkov fotografije. Poskusite tudi z asimetričnimi posnetki, ekperimentirajte s praznim prostorom.

#4 Uporabite komplementarne barve: Portret je oblika, kjer je pozornost občinstva osredotočena na en predmet – model obraza. Če imate vpliv na okolje, v katerem fotografirate, poskusite izbrati ozadje in oblačila modela, tako da ta dopolnjujeta drug drugega. To vam bo pomagalo doseči želeni učinek, in pritegniti pozornost gledalcev.

#5 Počakajte do popoldneva: Ni skrivnost, da je fotografija odvisna od svetlobnih pogojev. V primeru portreta, ki je le ena izmed oblik, je najbolje uporabiti naravno svetlobo. Nasprotno od tega, kar morda mislite, je najboljša izbira nežna in manj direktna svetloba poznega popoldneva.

#6 Uporabite zameglitev ozadja: Portret je sicer intimna fotografija, kjer šteje bližina med fotografiranim modelom in gledalcem. Kar pomaga zgraditi ta vtis, je uporaba globinske ostrine, kjer je ozadje zamegljeno, obraz pa ostaja oster. Takšno nastavitev ti s preprostim klikom omogoča Huawei P10 telefon.

#7 Povezava z modelom: Pogovarjajte se z modelom, pomagajte mu, da se sprosti, razložite mu svojo idejo, svetujte mu med samim fotografiranjem. Nič ni hujšega kot model, ki je v stresu.

#8 Uporabite dodatno luč: Dobra svetloba je ključ. Če se torej želite res posvetiti fotografiji potrebujete dobro luč, ki bo omogočila dober portret ne glede na pogoje naravne svetlobe.

#9 Fokusirajte oči: V primeru portretov mora biti fokus postavljen na oči modela ali na celoten obraz. To je tudi ključen razlog, da je bolje uporabljati ročno nastavljen fokus kot avtomatskega.

#10 Ob močnem soncu uporabite svetilko: V kolikor v vaši bližini ni ničesar, kar bi uporabili kot reflektor, in morate najti ravnotežje med ostro svetlobo, ki ustvarja temne sence na obrazu modela, lahko uporabljate svetilko. Njena svetloba bo zapolnila senco in mehčanje svetlobe, ki pada na obraz.

Foto: Pexels in PR

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si