100 let mariborske Drame, Opere in Baleta

Ob 100. obletnici SNG Maribor bo Cankarjev dom gostil izbor opernih, plesnih in gledaliških uspešnic mariborskega ansambla.

Turandot


Leto 1919. Morija prve svetovne vojne je končana. Januarja se v Versajski palači zgodi Pariška mirovna konferenca. Ljubljana dobi Univerzo. Tudi Hamburg. V Los Angelesu ustanovijo filmsko podjetje Columbia Pictures, Chaplin pa s somišljeniki United Artists. Prokofjev napiše opero Zaljubljen v tri oranže. Tavčar v Ljubljanskem zvonu objavlja Visoško kroniko. V Iranu se rodi mojstrica peresa, angleška Nobelovka Doris Lessing, v Oyster Bayu umre Theodore Roosevelt. V Mariboru ustanovijo prvo slovensko poklicno gledališče s stalnim dramskim in občasnim glasbenim ansamblom. Prvi ravnatelj postane igralec in režiser Hinko Nučič. 27. septembra 1919 režira Jurčičevega Tugomerja.

Med SNG Maribor in Cankarjevim domom obstaja posebna kemija. Zmag na domačih in tujih odrih, ki jih doživlja ta kremeniti umetniški korpus z dramo, opero in baletom pod eno streho, se veselijo tudi v Cankarjevem domu, kot da bi bile njihove lastne. Nekako tudi so. Še posebej, ko zaživijo na njihovih odrskih deskah. Tako jih doživlja tudi ljubljansko občinstvo.

Smrt v Benetkah


100. rojstni dan
 SNG Maribor praznujemo z izborom operne, plesne in dramske ustvarjalnosti. Balet se bo predstavil s Clugovim Peerom Gyntom, Valentina Turcu pa v plesni jezik prevaja mojstrovino Smrt v Benetkah Thomasa Manna. Edward Clug se z glasbeno skupino Katalena loteva tudi Vandotovega Kekca, ki bo poslastica za vse starosti. Opera bo odzvanjala z Verdijem (Aida) in Puccinijem (Turandot), gledališče pa nas bo zvabilo v Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića. Pogovore z zanimivimi Mariborčani pripravlja pisatelj in komediograf Tone Partljič, v okviru cikla Likovni kritiki pa se bosta z nami srečala fotograf Damjan Švarc in umetnostna zgodovinarka dr. Nataša Smolič.

Več informacij o Festivalu Maribor je naš in nakup vstopnic: Cankarjev dom ob 100. obletnici SNG Maribor

Peer Gynt

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si