3. KGIFF odpira svoja vrata


Kranjska Gora bo letošnje poletje spet v znamenju domače in svetovne filmske produkcije; od 26. julija do 4. avgusta se bo v tej alpski vasici odvrtel že tretji Mednarodni filmfest Kranjska Gora – KGIFF. Ta prinaša najnovejše zgodbe iz sveta dokumentarnih in igranih filmov ter vabi na ustvarjalno druženje v objemu slikovite narave. Uradna otvoritev festivala bo 1. avgusta na jezeru Jasna v Kranjski Gori.

Na otvoritvenem dogodku v Kranjski Gori bo nastopil tudi duo Silence. Sledila bo uvodna projekcija tekmovalnega dela festivala Ederlezi Rising (Lazar Bodroza, 2018), srbske sci-fi drame z ameriško zvezdo Stoyo in Sebastianom Cavazzo v glavnih vlogah.
3. avgusta ob 19. uri bo na festivalu prvič odkrita tudi prav posebna stena – Velikani pod Velikanko. To bo Kristalna stena slavnih. Ob projekciji filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba (Rajko Grlić, Matjaž Ivanišin,2017) se bomo poklonili igralskim legendam slovenskega filma; Mileni Zupančič, Radku Poliču in Borisu Cavazzi.
Novost letošnjega KGIFF je festivalski odbor, ki ga bodo sestavljala mednarodno uveljavljena imena iz domačega in tujega filmskega sveta: Jasmina Bojić, izvršna direktorica Filmskega festivala Združenih narodov (UNAFF), enega najstarejših mednarodnih festivalov dokumentarnih filmov v ZDA; Pavel Jech, scenarist in profesor na Filmski in televizijski šoli Akademije za uprizoritvene umetnosti (FAMU) na Češkem, kjer je v preteklosti deloval tudi kot dekan, profesor na univerzi Chapman v ZDA ter strokovni svetovalec pri Sundance Labs, Berlinale Talents, Sredozemskem filmskem inštitutu in Midpoint Centru; Goran Bogdan, hrvaški gledališki, televizijski in filmski igralec, ki s svojimi številnimi dosežki v tujini velja za enega najbolj mednarodno uspešnih igralskih imen s področja bivše Jugoslavije; slovenska televizijska voditeljica in filmska igralka Katarina Čas, ki je iz domače filmske scene prodrla v ene najboljših igralskih zasedb Hollywooda; Damjan Kozole, večkrat nagrajen in mednarodno uveljavljen slovenski režiser in scenarist, ki si je svojo pozicijo v svetu filma utrdil z deli, kot so Rezervni deli (2003), Slovenka (2009) in Nočno življenje (2016); ter Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo film festivala in profesor filmske produkcije na Sarajevski akademiji uprizoritvenih umetnosti dela.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si