3 kulinarične blogerke razkrivajo svoje najljubše jedi za hladne dni

Kaj dobrega ustvariti, ko dnevi postajajo vedno krajši, vi pa bi namesto za štedilnikom svoj čas raje preživljali udobno zleknjeni na kavču? 3 velike kulinarične navdušenke in blogerke – Anja Burgar, Vita Starman in Nina Kastelic – priporočajo slastne sezonske jedi, ki vam ne bodo vzele veliko časa, o njih pa boste razmišljali še dolgo potem, ko bodo izginile s krožnika.

Avtorica kulinaričnega bloga Use your Noodles Anja Burgar priznava: »Pozimi si rada privoščim ‘comfort food’ oz. hrano za dušo. Ob omembi te največkrat pomislimo na hitre ocvrte jedi in slaščice, a hrana za dušo ni le to. V hladnejšem delu leta jo rada pripravljam iz grozdja, kostanja, rdeče pese, cvetače … Seznam je dolg in raznolik, jaz pa od vse zelenjave najraje eksperimentiram z bučami. Idealne so za juhe, obožujem pa jih tudi v sladicah,«

Nedavno je tako pripravila sladek in puhast bučni mousse, k hitri in enostavni pripravi pa je pripomogel kuhinjski aparat Kenwood kMix, ki ima na voljo šest hitrosti, priloženi pa so mu tudi edinstveni nastavek K-beater ter metlica za stepanje in gnetenje, idealna za pripravo vseh vrst slaščic in hrustljavega kruha.

Za bučni mousee potrebujete:

300 g bučnega pireja

100 g kremnega sira

6 žlic medu

150 ml smetane za stepanje

1 vaniljev sladkor

1 žlička mletega cimeta

½ žličke mletega ingverja

¼ žličke mletih klinčkov

¼ žličke mletih klinčkov

¼ žličke muškatnega oreščka

Priprava:

Smetano in vaniljev sladkor stepite in denite na stran. V drugi posodi ostale sestavine zmešajte v gladko kremo. Dodajte ji dve tretjini stepene smetane in jo narahlo vmešajte. Razdelite v tri ali štiri kozarčke in povrhu okrasite s preostalo smetano ter okrasite z mletim cimetom in orehi.

Bučni mousse Anje Burgar bo navdušil z jesenskimi barvami, slastnim okusom in enostavno pripravo. 

Bučni mousse Anje Burgar bo navdušil z jesenskimi barvami, slastnim okusom in enostavno pripravo. 

 

Avtorica bloga Mama kuha Vita Starman pa se na drugi strani v vseh letnih časih najraje pocrklja s pico. »Jeseni in pozimi jo  najraje obložim z različnimi vrstami gob, da mi ni treba zapravljati časa in v nedogled mešati testa, pa poskrbi kMix, ki večino dela opravi namesto mene,« je navdušena blogerka, ki na kMix prisega zlasti zato, ker ima zaščitno odprtino, 5-litrsko posodo in zmogljivost 1000 W.

Sestavine za enostavno pico z jurčki:

300 g gladke moke

50 g ostre moke

215 ml mlačne vode

1/3 kocke kvasa

½ žličke sladkorja

2 žlici oljčnega olja

Mocarela, gorgonzola

Jurčki

Svež peteršilj

Priprava:

Vse sestavine zmešajte s pomočjo mešalnika. Testo pustite vzhajati eno uro in oblikujte v pico. Premažite z oljčnim oljem, potresite z mocarelo ter obložite z gorgonzolo. Dodajte popečene jurčke, poprajte in za 10 minute denite v pečico, ogreto na 250 stopinj. Ko je pica pečena, jo potresite s svežim peteršiljem in postrezite.

Jesenska pica s popečenimi jurčki je te dni najljubši 'comfort food' Vite Starman. 

Jesenska pica s popečenimi jurčki je te dni najljubši ‘comfort food’ Vite Starman. 

 

Kuhinjski mešalnik je idealen tudi za gnetenje kvašenega testa, iz katerega je Nina Kastelic, avtorica kulinaričnega bloga Leaneen, nedavno pripravila sirove rogljičke. »Najboljši so še topli in mehki. Da so zares rahli, pa je odvisno tudi od načina priprave. Jaz sem se jih lotila s kMix kuhinjskim aparatom, ki je med gnetenjem po robu posode sam postrgal vse sestavine, da je na koncu nastal lep hlebček, ki ga ni bilo treba čisto nič več ročno gnesti,« je bila navdušena Nina, ki je testo za kvašene sirove rogljičke gnetla na prvi in drugi hitrosti ter za to uporabila nastavek v obliki kavlja.

Hrustljavi kvašeni rogljički s sirom izpod rok Nine Kastelic. 

Hrustljavi kvašeni rogljički s sirom izpod rok Nine Kastelic. 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si