4 nasveti za prenovo kopalnice


Ste ravno v fazi prenove kopalnice in se želite lotiti projekta čimbolj ozaveščeni ter imeti vajeti v svojih rokah? V kopalnici navsezadnje preživimo veliko časa, zato je pomembno, da je resnično prostor narejen po naših željah. Da bo vaša prenova kar se da enostavna, vam Geberit, vodilni inovator na področju sanitarne tehnike, ponuja nekaj ključnih nasvetov, kako se lotiti projekta.

Za umirjeno načrtovanje in izvedbo takšnega projekta potrebujete približno dva meseca. Če toliko časa nimate na voljo, lahko vsaj nekaj opravil opravite sami in tako skrajšate čas izvedbe. V lastni režiji se lahko na primer lotite demontaže pohištva in zaščite prostorov, preko katerih bodo hodili izvajalci. Čas izvedbe vam bo skrajšal tudi nakup materiala, ki je na zalogi pri trgovcih, saj se tako izognete dolgemu dobavnemu roku. Vsekakor pa je izvedbo strojnih in elektro inštalacij priporočljivo prepustiti usposobljenim strokovnjakom. Pri nakupu kopalniških elementov se izplača investirati v kopalniške elemente uveljavljenih blagovnih znamk, saj si s tem zagotovite brezhibno delovanje, možnost servisiranja, dobave nadomestnih delov in možnost nadgradnje obstoječih elementov.

Kateri so ključni koraki pri projektu prenove kopalnice?

1. Razmislite, kakšno kopalnico potrebujete.
So v gospodinjstvu majhni otroci, starejše ali gibalno ovirane osebe? Se bo situacija v naslednjih letih spremenila? Si želite kad ali prho, ali pa morda kar oboje? Potrebujete bide, pa nimate dovolj prostora? Morda je za vas primerna rešitev WC s prho. Pomisliti je treba tudi na način prezračevanja prostora, saj plesen in vlaga nista zaželeni. Morda si želite elemente postaviti drugače, kot so bili razvrščeni doslej – tudi to ni nemogoče. Definirati je treba način ogrevanja in pa postavitev razsvetljave. Seveda pa so pomembni tudi stil in barve, ki jih želite imeti v svoji kopalnici.

2. Pripravite načrt.
Za to lahko angažirate arhitekta, izris načrta pa ponujajo tudi nekateri prodajni saloni. Dober inštalater se bo znašel tudi iz vaše skice in vam znal svetovati.

3. Poiščite strokovnjake.
Potrebovali boste zidarja, vodovodnega inštalaterja, električarja in polagalca keramičnih ploščic. Z njimi preglejte načrte in uskladite terminski načrt izvajanja del. Nekatera podjetja prevzamejo celotno izvedbo in koordinacijo posameznih strokovnjakov.

4. Naročite material.
Večino materiala vam lahko dobavijo izvajalci del. V primeru, da opremo kupite pri inštalaterju, vam le-ta zanjo zaračuna DDV v višini 9,5 %, medtem ko vam bodo v trgovini zaračunali 22 %. Pozorni bodite tudi na dobavne roke, včasih so lahko precej dolgi.

 

Foto: Geberit

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si