5 knjig, ki so popolne za jesensko branje


Jesen je s čedalje krajšimi dnevi in hladnejšim vremenom idealen čas za razvajanje ob dobri knjigi. Še posebej, če nam družbo dela čaj ali kakšen drug topli napitek. 

Tukaj je 5 naslovov, ki bodo zagotovo popolno jesensko branje, če jih seveda še niste prebrali. 

Pogumne punce

Punce že od nekdaj počnemo izjemne reči: gradimo šole, pišemo knjige, ustvarjamo umetnine, kolesarimo okoli sveta, planinarimo, delamo v tovarnah, se bojujemo za pravičnejši družbo in še in še. Toda stoletja je svet deloval po pravilih, ki so ženske odrivala na obrobje družbe ter njihovo dejavnost reducirala na skrb za moža, otroke in gospodinjstvo. Zato je skrajni čas, da na glas povemo, da smo dekleta pomembno sooblikovale zgodovino. In skrajni čas je, da se tudi naši dosežki vpišejo na svetovni zemljevid. Knjiga direktorice Inštituta 8. marec in znane aktivistke za enakopravnost spolov Nike Kovač nam predstavlja 30 punc – Slovenk in tujk – ki so s svojimi pogumnimi dejanji spreminjale svet. Njihove zmage naj nas navdihnejo za povezovanje in ustvarjanje boljšega jutri. Za vse! Kajti če so zmogle one – zmoremo tudi me.

Pesmi in leta – Poems and Years


Ob posebnem jubileju, 90. obletnici rojstva, je v novi likovni preobleki izšla pesniška zbirka Pesmi in leta Toneta Pavčka.
Izbor pesmi je uredil Pavček sam in sledijo toku njegovega življenja, zbirka pa je prvič izšla ob avtorjevi 80-letnici. Novo podobo ji je ustvarila mlada ilustratorka, ki ima Dolenjsko v krvi, tako kot jo je imel Pavček. Uspelo ji je združiti sodoben likovni pristop s klasično lirično mehkobo, tako značilno za Pavčkove pesmi.

Lišček

 


Donna Tartt je kultna ameriška pisateljica, ki jo imajo mnogi za literarnega genija, čeprav je doslej napisala “le” tri romane. Za Liščka, svetovno uspešnico, prevedeno v številne jezike, je prejela tudi Pulitzerjevo nagrado (2014).
Trinajstletnemu Theodorju se podre svet, ko mu med terorističnim napadom v newyorškem Metropolitanskem muzeju umre ljubljena mama. Med opotekanjem skozi ruševine se oprime znamenite slike Lišček Carla Fabritiusa iz leta 1654, ki je nato njegova edina oporna točka v življenju, polnem razočaranj, prevar, preobratov in celo zločina. Tretji roman Donne Tartt je epski bildungsroman, čudovit poklon človeški žalosti, osamljenosti in odrešujoči ali vsaj tolažeči moči umetnosti. Tako kot že za njeno Skrivno zgodovino, ki je v slovenščini izšla lani, tudi za Liščka velja, da zagrabi bralca z napeto in razburljivo zgodbo, polno zanimivih likov, zaradi česar nekateri avtorico primerjajo z Dickensom, v spominu pa ostane zaradi prepričljivih, liričnih trenutkov Theovega melanholičnega samoiskanja. Prevod: Uroš Kalčič.

Nikoli ni prepozno

Olivia je stara dobrih šestdeset let in se je nedavno poročila s svojo prvo ljubeznijo, potem ko se nista videla štirideset let. Njen prvi zakon je bil dolg in nesrečen, zdaj pa je vznemirjena, ker je končno z moškim, ki ga je vedno ljubila.
Kathy je stara dobrih štirideset let in poročena s čednim in uspešnim poslovnežem. Odlična poslovna partnerja sta, le da je on zaljubljen v žensko iz svoje preteklosti. Kathy si želi samostojnega uspeha v poslu in obžaluje, da se je poročila z njim.
Elise je stara dobrih dvajset let in poročena z moškim, ki so ji ga izbrali premožni starši. Poskušala je že vse, da bi pritegnila njegovo pozornost, in sumi, da ima drugo. Ko odkrije resnico, namreč da ima njen mož nosečo ljubico, se ji poruši svet.
Tri ženske se izpovejo druga drugi, iskreno povedo, kaj obžalujejo, kaj si želijo in o čem sanjajo, ter dobijo priložnost za nov začetek. Vse tri odkrijejo, kaj se zgodi, če se ti želje res uresničijo.

Duh česa – Izbrane kolumne


Kakšen je pogled z obrobja Šentvida na utrjeno krožišče sredi Gaussovega griča, po katerem vozimo avte na lizing Boštjani in Mojce?
O tem in o duhu časa v svojih besedilih neposredno in duhovito razmišlja Miha Šalehar. Njegove kolumne, ki jih, kot pravi sam, piše po sili razmer, da lahko plača alimente in fasado, so v zadnjih nekaj letih postale ene najbolj branih. V tej knjigi so zbrana najboljša in nova neobjavljena besedila.

Foto: instagram, PR

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si