5 najpogostejših napak tekačev

Eva Ahačevčič_Love, Eva_Tek_Hervis_Športna oprema_Tekaški copati_Puma_Nike_Asics 10

Marec in april sta meseca, ko marsikdo začne s tekaško sezono. Nanjo se je potrebno dobro pripraviti, predvsem pa je potrebno med tekom upoštevati določene predpise, ki bodo olajšali tek in preprečili poškodbe. Katerih 5 napak najpogosteje počnejo tekači?

Tek ob prometnih cestah: Takšne prizore videvamo vsakodnevno, čeprav bi se morali tekači takšnim potem izogibati. Ko tečemo, je dihanje pomembno. Dihamo globoko in pri tem je resnično pomembno, da vdihavamo čist zrak, torej kisik, ki telesu zagotavlja več energije, ne pa izpušnih plinov.

Eva Ahačevčič_Love, Eva_Tek_Hervis_Športna oprema_Tekaški copati_Puma_Nike_Asics 9

Držanje steklenice za vodo v roki: To je še ena precej običajna poteza tekačev, ki pa je povsem nepotrebna. Vodo je potrebno piti pred in po teku, pri Hervisu pa svetujejo, da je pred tekom še bolje spiti izotonični napitek, ki skrbi za boljšo hidracijo telesa in višji nivo energije med tekom.

KVP_6088

Tek z obremenitvami: Obstaja mit, kako je tek z utežmi v rokah ali na nogah boljši, saj na ta način telo še bolj obremenimo in pokurimo dodatne kalorije, a takšne poteze imajo lahko precej slabe posledice na tekačeve sklepe, še posebej trpijo ramena in kolena.

Slab teren in neprimerna obutev: Ko tečemo po asfaltu, so sklepi in hrustanec veliko bolj obremenjeni, kar pa lahko vodi do trajnih poškodb. Za tek, torej, izbirajte mehkejše podlage, kot so travniki in gozdne poti, poseben poudarek pa namenite tudi izboru obutve. Prva stvar, ki je zelo pomembna pri nakupu tekaškega športnega copata, je, da poznamo svoje stopalo. Pri tekaških aktivnostih je naše telo izpostavljeno precejšnjim obremenitvam, zato moramo našim stopalom nuditi dovoljšnje blaženje in oporo. Upoštevati moramo anatomsko obliko svojega stopala in tudi teren, po katerem nas bo pot najpogosteje zanesla. Glede na obliko in gibanje stopalnega loka poznamo namreč tri osnovne vrste stopal in tri različne tipe tekačev: pronatorje, supinatorje in nevtralne tekače. Pri nevtralnem loku se najprej pojavi sila, ko pride peta v stik s podlago pravokotno. Pri tem se stopalo nagne rahlo navzven, sila pa se postopoma porazdeli po zunanjem delu. Ob stiku mezinca s podlago se lok stopala rahlo usloči in tako omogoči prenos teže navznoter. Pri pronaciji se stopalo prekomerno zvrača navznoter, zato se sila med tekom prenaša po notranji strani. Zaradi premajhne absorpcijske sposobnosti se pri takem načinu teka obremenitve prenašajo na celotno telo. Pri tekačih s prekomernim zvračanjem stopala navznoter je notranji lok običajno nizek ali odsoten, zato naj ti posegajo po copatih z učvrščenim notranjim delom podplata. Supinacija je značilna za tekače z visokim stopalnim lokom. Pri teh je stopalo togo in se ne upogiba dovolj navznoter, zato se ob stiku s tlemi sile udarca ne porazdelijo enakomerno, temveč so zgoščene na zunanjem delu stopala. Zanje je še posebej primerna obutev z mehkim podplatom, ki ublaži prekomerne obremenitve, izogibajo pa naj se copatom, ki stopalo podpirajo na notranji strani. Če slučajno ne veste, kakšne oblike je vaše stopalo, ste lahko kar brez skrbi. V Hervisu so v ta namen postavili napravo, imenovano FIT ID PAD, ki omogoča analizo stopala in vam v nekaj sekundah pove, v kakšne tekaške športne copate morate investirati. To storimo tako, da z boso nogo stopimo na napravo za približno 30 sekund, v tem času pa se na napravi izriše oblika stopala, ki natančno pove, v katero skupino tekačev spadate.

Eva Ahačevčič_Love, Eva_Tek_Hervis_Športna oprema_Tekaški copati_Puma_Nike_Asics 6

Neprimerna obleka: V začetku tekaške sezone, ko se pojavijo prvi sončni žarki, pogosto vidimo, da se tekači premalo oblečejo. Kratke hlače in majica so v vetrovnih razmerah premalo, če želimo, da nas že prvi odtečen krog ne bi položil v posteljo. Prehladu se lahko izognete s pravim izborom oblačil. V takšnih razmerah Hervis priporoča čebulno oblačenje v plasteh. Na vrhu je najbolj priporočljivo imeti oblečeno hitro sušečo se majico iz umetnega materiala, nato termo velur oz. vetrovko, spodaj pa dolge tekaške hlače.

Eva Ahačevčič_Love, Eva_Tek_Hervis_Športna oprema_Tekaški copati_Puma_Nike_Asics 11

Foto: Katarina Veselič

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si