5 nasvetov, kako lahko sami popravite pametni telefon


Ali vaš telefon ne deluje več pravilno? Samo brez panike – tukaj je nekaj nasvetov, kako lahko težave poskusite odpraviti sami, preden telefon odnesete na servis.

Pametne telefone pogosto smatramo kot naslednike mobilnih telefonov z večjim zaslonom in kamero. V resnici pa so te naprave bližje računalnikom, pri čemer najnovejši pametni telefoni celo prekašajo računalnike izpred parih let.
Čeprav večina izmed nas z lahkoto upravlja s telefonom, pa običajno postanemo nemočni, ko naprava ne deluje več pravilno. Seveda imamo vedno na voljo uradno pomoč, ki jo ponujajo prestižne znamke, kot je Huawei, v obliki klicne linije (dosegljiva na brezplačni številki 080 98 08) in servisa, a je pametno preveriti, če lahko svojo težavo odpravite kar sami.

Začnite s ponovnim zagonom
Pametni telefoni so računalniki, ki jih skoraj nikoli ne zaženemo ponovno. Zato v primeru, da se začne kakšna aplikacija obnašati čudno, najprej poskusite s ponovnim zagonom. S tem boste na novo naložili vse komponente v pomnilnik in ponovno zagnali vse procese, ki tečejo v ozadju. Na takšen način lahko rešite večino preprostih težav.

Pomnilnik je pomemben
Sistem in aplikacije zavzemajo prostor tako v notranjem kot tudi v delovnem pomnilniku. Če zapolnite kateregakoli od teh dveh, lahko naletite na težave. Prostor zasedajo sistem, aplikacije in seveda tudi vaše fotografije, posnetki ter glasba. Zato je priporočljivo, da imate vedno vsaj 1 GB prostega prostora. Če uporabljate telefon Huawei, lahko ta podatek preverite v Nastavitvah, kjer poiščete možnost Pomnilnik. Na dnu tega zaslona boste prav tako našli gumb, s katerim lahko telefon samodejno odstrani neuporabne in stare datoteke ter s tem sprosti nekaj prostora.
Če želite sprostiti še več prostora, pa to lahko storite tako, da fotografije in video posnetke prenesete na računalnik in izbrišete največje aplikacije, med katerimi so običajno igre, ali pa se odločite za nakup pomnilniške kartice, v kolikor jo vaša naprava podpira.

Ponastavite omrežje
Včasih vam težave povzroča povezava do spleta. Težava lahko izvira iz povezave z WiFi oziroma mobilno dostopno točko. Tukaj vam lahko pomaga ponastavitev omrežnih nastavitev. S tem ne boste izgubili nobenih podatkov, le telefon se bo ponovno povezal z omrežji z zadnjimi nastavitvami, ki so delovale. To možnost najdete, če greste v Nastavitve > Sistem > Ponastavi in tukaj izberete možnost Ponastavitev omrežnih nastavitev.

V skrajni sili ponastavite telefon na tovarniške nastavitve
Ko odpovedo vsi ukrepi, vam ostane še ponastavitev na tovarniške nastavitve. S tem izločite vse napake, ki niso neposredno povezane z okvaro strojne opreme. Pri tem morate biti pozorni, saj bo ta korak trajno izbrisal vse vaše podatke, ki si jih predhodno niste shranili na drugo napravo oziroma naredili varnostne kopije.
Ko ste uredili vse varnostne kopije, lahko varno ponastavite telefon na tovarniške nastavitve. To možnost najdete, če greste v Nastavitve > Sistem > Ponastavi in tukaj izberete možnost Ponastavitev na tovarniške nastavitve. Po nekaj minutah se bo telefon povrnil v stanje, v katerem je bil, ko ste ga prvič vzeli iz njegove škatle.

Klic v sili
Če tudi sedaj težava še ni odpravljena, vam pred odhodom na servis ostane še klic na brezplačno telefonsko številko 080 98 08, kjer vas bo Huaweijev strokovnjak poskušal usmeriti do kakšne rešitve, ki je morda niste poskusili.
Šele ko ste izčrpali tudi to možnost in še vedno niste nič bližje rešitvi, je na vrsti obisk servisa.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si