5 stvari, ki se bodo zgodile, ko boste prenehale šteti kalorije!

Derya Acikgoz Backstage - Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul Autumn/Winter 2016

Če se borite z odvečnimi kilogrami, ste zagotovo kdaj šteli kalorije oziroma kalorični vnos ves čas spremljate. Najbrž se je na začetku to obrestovalo in ste nekaj kilogramov zares izgubili, nato pa se je vse ustavilo in se kazalec na tehtnici ni premaknil … vsaj ne navzdol po lestvici. Problem se skriva prav v štetju kalorij, zato smo za vas pripravili seznam sprememb, ki bi se zgodile, če bi prenehale šteti kalorije in se ob prehranjevanju malce sprostile:

Morda boste celo izgubili kilograme: Ko boste enkrat začele jesti zdravo, boste videle, da se ob takšni prehrani počutite bolje. S takšnim prehranjevanjem boste nadaljevale, ker bo to všeč vašemu organizmu, a istočasno boste opazili, da boste začeli izgubljati kilograme, ne glede na to, ali boste spremljali kalorični vnos ali ne. Raziskave na University of California v San Franciscu so namreč pokazale, da štetje kalorij povečuje izločanje hormona stresa kortizola, kar poveča apetit in vodi v skladiščenje maščobnega tkiva. Prav zato vam svetujemo, da se ob prehranjevanju sprostite, nadaljujete s pretežno zdravo prehrano in uživate tudi v drobnih pregrehah.

Postali boste srečnejši: Vsakodnevno štetje kalorij na embalaži hrane vam vzame preveč časa, energije in živcev, zaradi česar preprosto ne uživate več v hrani, pogosto si niti ne privoščite tistega, kar imate res radi, in pri prehranjevanju sklepate kompromise, kar zagotovo ne vodi v srečno življenje. Ne pozabite, da izločanje hormona sreče serotonina pomaga pri hujšanju, zato se raje osredotočite na pozitivne reči v življenju, hrano, ki vas osrečuje, namesto, da štejete kalorije.

Pies On Parade At London Fashion Week As Sainsbury's Launches New Pie Range

Imeli boste več energije: Ko se osredotočate na izbor hrane z manj kalorijami, najpogosteje izberete nekaj z manjšim kaloričnim vnosom, posledično pa tudi z manjšim številom hranil, kar vodi v padec energije in neravnovesje. Če želite shujšati in se počutiti dobro, zamenjate ploščico s 100 kalorijami z nečim zdravim, kot so beljakovine naravnega izvora, zelenjava in žitarice. Tako boste v telo vnesli dobre kalorije, s pomočjo katerih boste shujšali, hkrati pa vas bo takšna hrana napolnila z energijo.

V telo boste vnesli zdrave maščobe: Saj veste, ni enako, če v telo vnesete 100 kalorij bonbonov ali kvinoje. Dobre kalorije, ki jih najdemo v avokadu, žitaricah, oreških, mesu in zelenjavi, pomagajo organizmu, da je sito dlje časa, vsa hranila pa telo porabi za pomembne procese, ki se dogajajo znotraj njega. Ob takšnih živilih boste čutili tudi manj potrebe po iskanju slabih prigrizkov, kot so tortice, čips in druge pregrehe.

V hrani boste končno uživali: Ko razmišljate o kalorijah, hrano podcenjujete in jo obravnavate kot nujno zlo, s katerim morate potešiti lakoto s čim manjšim vnosom kalorij. Ob tem ste ves čas nervozni in v hrani sploh ne uživate več. Ko boste prenehali šteti kalorije, boste na hrano gledali drugače, kot sredstvo, s katerim se počutite boljše in bolj zdravo.

Foto: Getty

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si