5 top nasvetov chefa z Michelinovo zvezdico

Foto: IG @rest_atelje

 

Zadnja leta kulinarika predstavlja vse pomembnejši del naših življenj, v času pandemije novega koronavirusa pa je marsikdo za kuhalnico poprijel večkrat kot prej. Tako bo zagotovo ostalo tudi v prihodnje, zato smo za nekaj osnovnih nasvetov pri pripravi okusnih in raznolikih jedi poprosili Jorga Zupana, najmlajšega prejemnika Michelinove zvezdice pri nas.

 

Priprava, priprava in še enkrat priprava

Mise-en-place je v profesionalni kuhinji alfa in omega, gre namreč za vnaprejšnjo pripravo vseh sestavin in pripomočkov, ki jih bomo pri kuhanju potrebovali. »Prav vsakemu kuharju priporočam, da vnaprej nareže vso zelenjavo in meso, odmeri količino moke in olja ter na doseg roke pripravi vse ponve, lonce in druge pripomočke. Tako si zelo olajšamo samo pripravo jedi,« je povedal Zupan, ki je to poudaril tudi v eni prvih epizod svojega »cookalong« tečaja na M SOSESKI.

 

Naj bo oster

Dober nož vam bo olajšal delo v kuhinji. Ni nujno, da so vaši noži zelo dragi, privoščite si jih po lastnih zmožnostih, vsekakor pa naj bo prav vsak izmed njih oster.

 

Ne pozabite na začimbe in zelišča

Najosnovnejši začimbi sta sol in poper, med pogosteje uporabljenimi zelišči pa se znajdeta peteršilj in drobnjak. Ne bojte se raziskovati novih okusov, paleto z lahkoto razširite z uvajanjem različnih suhih in svežih začimb ter zelišč. »Osnovno pravilo dodajanja začimb in zelišč je zelo preprosto,« pravi Zupan. Suhe začimbe dodajte na začetku priprave jedi, če jih na ponvi malce popražite, bo izkupiček intenzivnejši okus. Na drugi strani pa sveža zelišča vedno dodajte na koncu kuhanja.

 

Foto: IG @rest_atelje

 

Naj počiva!

Ne samo drag steak, tudi nedeljska pečenka ali cel piščanec naj počivata, preden ju razrežete in postrežete. Nikar ne bodite neučakani, kajti počivanje omogoči, da se sokovi, ki se med peko naberejo pod skorjo, enakomerno porazdelijo po mesnih tkivih. »Če v meso zarežemo prehitro, tvegamo izgubo okusa,« je povedal Zupan.

 

Spirajte jih samo za solato

Italijani pripravo pašte skorajda enačijo z umetnostjo, zagotovo pa so testenine na takšen in drugačen način ena izmed pogostejših jedi tudi na naših krožnikih. »Po kuhanju testenin nikoli ne spirajte pod mrzlo vodo, kajti s tem odstranimo izločeni škrob. Posledično bo omaka spolzela s testenin, namesto da bi se jih oprijela,« je poudaril Zupan, ki pravi, da testenine sperite zgolj v primeru, da jih boste uporabili v hladni testeninski solati.

 

Še več nasvetov Jorg Zupan deli v oddaji Kuharski tečaj s chefom Jorgom Zupanom na www.msoseska.tv: »Brezplačen tečaj poteka štiri mesece, razdeljen je v štiri sklope, skupno pa bomo pripravili kar 20 izjemnih večerij. Z vsakim opravljenim sklopom lahko pridobite digitalni certifikat in eno Jorgovo zvezdico. S prvimi tremi zvezdicami lahko sodelujete v treh mesečnih žrebanjih za kuhinjski robot Gorenje, če osvojite vse štiri, pa se lahko potegujete za parno pečico Gorenje. Vabljeni!« je zaključil Zupan.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si