5 trikov za super zdravo solato


Vsi se strinjamo, da je solata odlična priloga h glavnim jedem. Kadar pazite na svojo težo, pa je lahko tudi zelo okusna glavna jed. Solate ponujajo neskončne možnosti in imajo lahko različne osnove, prelive in začimbe, vendar jo lahko z napačnimi sestavinami zelo hitro spremenimo iz zdravega v nezdravo kosilo. Izbrali smo pet sestavin, ki bodo solato spremenili v odlično jed, bogato z vitamini in drugimi hranilnimi snovmi.

Zelena listnata zelenjava
Zelena listnata zelenjava je glavna osnova vsake dobre solate. Možnosti so neskončne, zato lahko včasih pozabite na navadno zeleno solato ter uporabite ohrovt, špinačo ali radič. Najboljša izbira je, če združite več vrst zelenjave. Karkoli izberete, ne boste naredili napake.

Žita in semena
Ali se tudi vam pogosto zgodi, da ste po solati zelo hitro lačni? Če solati dodate samo majhno pest semen, boste izboljšali celoten okus solate in njeno hranilno vrednost. Lahko ji dodate kvinojo, proso, ječmen in vse kombinacije semen, ki so vam všeč.

Proteini
Vsaka dobra solata vsebuje beljakovine, ki vašemu telesu zagotavljajo gorivo, ki ga potrebujete čez dan. Priporočljivo je, da v solato dodate koščke piščanca ali ribe z žara. Idealno živilo za pripravo manj kaloričnih obrokov je tudi sir mocarela. Posebej pa bo vašo solato popestrila mocarela Zottarela v obliki prikupnih srčkov, ki ima malo kalorij in skoraj nič maščob. Če ne jeste mesa, solato obogatite z rastlinskimi beljakovinami, kot so čičerika, tofu ali sejtan.

Sezonska živila
Sezonska zelenjava je najboljša, saj obstaja večja verjetnost, da ni obdelana s pesticidi ali drugimi kemikalijami. Jesen je odlična za vse vrste buč in cvetačo, poletje za paradižnike in papriko, pomlad za špinačo in redkvico. Za solato izbirajte zelenjavo, ki jo imate radi, in ste prepričani, da je sezonska!

Solatni preliv za piko na i
Olivno olje in balzamični kis sta vedno odlična kombinacija, če si želite spremembe, pa obstaja še veliko drugih možnosti. V vsakem primeru se izogibajte že pripravljenih prelivov, saj pogosto vsebujejo majonezo ter veliko ojačevalcev okusa in sladkorja. Izberite lahek jogurt in naredite domačo omako za solato. Jogurtu dodajte malo olivnega olja, limonov sok, žličko gorčice in začimbe po želji ter uživajte v bogatem in zdravem okusu!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si