58. Kurentovanje

 

58. Kurentovanje bo Ptuj med 2. in 13. februarjem spremenilo v slovensko etnografsko prestolnico. V 11 dnevih mednarodnega pustnega festivala se bo zvrstilo več kot 70 dogodkov, skupaj s tistimi v okolici Ptuja več kot 100. Na osrednjih povorkah in prikazih se bo predstavilo okrog 6000 likov in mask.

Mestu in okoliškim vasem bodo zavladali kurenti v družbi najrazličnejših izvirnih etnografskih in domišljijskih likov iz 12 držav (Slovenije, Hrvaške, Bolgarije, Makedonije, Romunije, Avstrije, Slovenije, Srbije, Francije, Češke, Belgije in Slovaške). Zvrstile se bodo številne povorke, prikazi domačih etnografskih likov, koncerti, umetniški in dobrodelni dogodki ter plesi v maskah. Več kot 100 tisoč obiskovalcev bo v enajstih dneh pojedlo pol milijona ptujskih krofov, ponudba vrhunskih vin in domače kulinarike pa bo zaokrožila dogajanje v mestu in njegovi širši okolici.

Ključ Mestne hiše Ptuj in s tem mestno oblast bo iz rok župana že to soboto pred Etno povorko prevzel 16. princ karnevala Aleš Goričan, plemeniti Maksimiljan Gregorič, ki predstavlja Kurentovanje doma in na tujem. Princ je pred pričetkom festivala poudaril, da je Kurentovanje na Ptuju velik mednarodni dogodek z dolgo tradicijo prikaza bogate etnografske dediščine ter izvirnih karnevalskih mask, ki mu bo letos poseben pečat dal vpis obhodov kurentov na UNESCO Reprezantativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. “Aleš Goričan, plemeniti Maksimilijan Gregorič, 16. princ karnevala, se bom s svojo plemenito Ano in zvestimi gardisti po najboljših močeh trudil udeležiti vseh dogodkov na Ptuju, drugje pa bo častno zastopal in širil dober glas o svojem zgodovinskem mestu ter njegovi bogati etnografski dediščini,” je zaključil svoje povabilo vsem obiskovalcem Kurentovanja.

58. Kurentovanje se bo sklenilo s pokopom pusta, ki bo na pustni torek, 13. februarja, od 11. ure naprej v središču Ptuja.

Celoten program 58. Kurentovanja in dogodkov v okolici Ptuja si lahko ogledate TUKAJ.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si