6 nasvetov za nego suhe in atopijske kože v zimskih dneh

 

Hladni in zasneženi dnevi predstavljajo pravi izziv  za ohranjanje lepe in negovane kože. Zunaj nizke temperature, hladen veter in mrzel zrak, v naših domovih pa centralno ogrevanje skrbi za prijetne temperature.

S prihodom hladnejših dni pride tudi do slabše prekrvavljenosti celic, s čimer se zmanjša proizvodnja sebuma, ki kožo ščiti pred agresivnimi zunanjimi vplivi. Koža se zato pospešeno izsušuje, površinske celice odmirajo, kar se kaže s povečanim luščenjem kože. Vedno več posameznikov se srečuje s suho kožo in atopijskim dermatitisom.

Ker naša koža pozimi potrebuje zaščito pred mrazom, moramo posegati po močnejših kremah z obogateno formulo, ki vsebujejo višji delež maščobnih komponent.  Te so ključne za nastanek zaščitnega sloja na kožni povrhnjici. V zimskem času naša koža lahko postane suha in groba na dotik, ves čas imamo občutek zategovanja. Zato potrebujemo nego, ki bo našo kožo zaščitila in navlažila ter preprečila njeno izsuševanje. Še posebej se priporoča uporaba negovalnega olja za telo, saj zadrži vlago v naši koži in jo naredi vidno bolj napeto, sijočo in mehkejšo. Olje prav tako nahrani predele telesa, ki so največkrat izsušeni – dlani, komolci, kolena in stopala.

Da bo cela družina lahko uživala v zimskih radostih, preberite nekaj nasvetov za nego suhe kože v zimskih dneh:


1. Posvetujte se s strokovnjakom: obiščite dermatologa ali se odpravite v bližnjo lekarno in povprašajte po ustrezni negi vaše kože v hladnejših dneh.

2. Popijte dovolj vode: poskrbite za hidratacijo, ki je pomembna za vaše zdravje, vaši koži pa bo pomagala ohranjati mladosten videz. Ne pozabite, da je treba kožo “odžejati” od znotraj in navzven. Ne pozabite na nanos vlažilnega seruma ali kreme, ki bo poskrbela, da bo vaša koža 24-urno navlažena.

3. Tuširajte se z mlačno, toplo vodo: Izogibajte se izjemno vročim kopelim, saj uničijo obrambno linijo lipidov v koži, kar posledično povzroči izgubo vlage. Dermatologi poleg tega svetujejo tudi, da se ne tuširate predolgo.

4. Ne pozabite na nego ustnic in rok: Poskrbite za ustrezno nego vaših ustnic in rok, da ne bodo razpokale. Koža na predelu rok je tanjša in ima manj oljnih žlez ter jo je težje ohranjati vlažno.

5. V prostoru, kjer se največ zadržujete (pisarna, dnevna soba), imejte vlažilnik zraka: ta bo poskrbel, da bo v zraku dovolj vlage. Centralno ogrevanje namreč povzroča, da je v prostoru izjemno vroč in suh zrak.

6. Uporabljajte vlažilno sredstvo narejeno na oljni osnovi: olje na koži ustvari zaščitni sloj in ohranja veliko več vlage kot krema oziroma losjon. A pri negi obraza pazite, saj vsa olja niso primerna za vaš obraz, nekatera lahko mašijo pore ali naredijo vaš obraz masten.

Hitri vodnik o atopijskem dermatitisu, ki bo odgovoril na številna vprašanja vseh, ki se srečujete z atopijskim dermatitisom, pa preberite TUKAJ.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si