Ali obstaja alergija na sonce?

Bizjak_Mojca_fotka_graziaPripravila: Bizjak Mojca, dr. med., specialistka dermatovenerologije

Čezmerno izpostavljanje soncu povzroča opekline, prezgodnje staranje in raka kože. Pri preobčutljivih ljudeh lahko že izpostavitev majhnim količinam ultravijoličnih (UV) žarkov sproži nastanek kožnih sprememb, ki jih mnogi imenujejo alergija na sonce (kar pa ni strokovni izraz). V kakšnih oblikah se torej kažejo te spremembe in kako jih imenujemo?

Najpogosteje gre za polimorfno fotodermatozo. V dveh do 48 urah po prvi intenzivnejši izpostavitvi UV-žarkom (večinoma UVA) spomladi ali poleti se pojavijo zelo srbeče kožne spremembe različnega videza. Običajno so prizadeti dekolte, podlahti in roke, to pa lahko traja do sedem dni.

Fototoksični dermatitis povzročijo določene snovi, ki pridejo v stik s kožo (nekatere trave, zelenjava, dišave v kozmetiki idr.) ali jih zaužijemo (nekatera zdravila), sončna svetloba pa jih pretvori v strupene presnovke, ki okvarijo kožo. Podoben je sončni opeklini.

Fotoalergijski dermatitis je edini predstavnik alergijskih bolezni, povezanih z izpostavitvijo soncu. Pod vplivom sončne svetlobe nekatere snovi, ki pridejo v stik s kožo ali jih zaužijemo, postanejo alergogene. Ta oblika dermatitisa se večinoma kaže s srbečim vnetjem in luščenjem. Zdravnik postavi diagnozo ‘alergija’, če pozna imunski mehanizem, ki je sprožil reakcijo.

Solarna koprivnica je redka. Srbeče koprivke se pojavijo v nekaj minutah po izpostavitvi soncu in izginejo najpozneje v 24 urah.

Sonce lahko poslabša ali sproži nastanek drugih kožnih bolezni.

Če imate takšne težave, obiščite specialista dermatologa.

Zanimalo ga bo:

  • Koliko časa po izpostavitvi soncu je nastopilo vnetje?
  • Kakšno je bilo na pogled (zelo koristne so fotografije)? Ali je bilo srbeče ali boleče?
  • Ali se je to zgodilo prvič?
  • Kaj ste nanašali na kožo in katera zdravila prejemate?

Včasih so potrebne dodatne preiskave, zdravljenje pa je odvisno od diagnoze. Pri blažjih težavah običajno zadostuje nekaj dnevno izogibanje soncu ter nanos negovalnih mazil, pogosto pa so potrebna zdravila na recept. Za umiritev vnetja se večinoma uporabljajo glukokortikoidne kreme, včasih pa so potrebne tablete metilprednizolona in druga zdravila. Antihistaminiki ponavadi ne pomagajo. Pomembni so tudi preventivni ukrepi.

shutterstock_394831711

Kaj lahko storite sami?

Omejite čas, ki ga preživite na soncu, še posebej med 10. in 16. uro. Izogibajte se nenadni izpostavitvi intenzivnemu soncu. Poiščite senco ter nosite zaščitna oblačila in pokrivala. Uporabljajte zaščitna sredstva z UVA-in UVB-zaščito ter faktorjem vsaj 30 (pri opisanih težavah najbolje 50+).

In ne pozabite!

Porjavela koža ni moderna. Za rakom kože lahko zbolimo vsi.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si