Ali obstaja popolna barva za lase?

2Barvanje las sega globoko nazaj v zgodovino, še v čas starega Egipta (kana). Polemike o barvanju las se občasno pojavijo, običajno pa se končajo brez prepričljivih dokazov ene ali druge strani. Nasprotniki barvanja imajo še vedno premalo prepričljivih dokazov o škodljivosti, zagovorniki pa imajo na svoji strani vedno več ljudi, ki si barvajo lase. Kakor koli že, barvanje las vsekakor ostaja ena glavnih dejavnosti lepotne industrije.

Iz podatkov različnih raziskav (npr. ugotovitve nemških raziskovalcev na simpoziju 2009) je razvidno, da je bila ogroženost posebno velika pri barvah za lase pred letom 1985. Od takrat naprej so namreč začeli bolj natančno spremljati nevarne učinke barvanja las, proizvajalci pa so začeli izločati škodljive sestavine. Samo v zadnjem desetletju so morali na zahtevo smernic Evropske komisije izločiti več kot dve tretjini sestavin in jih nadomestiti z manj problematičnimi. To kaže, da je bil na tem področju narejen velik napredek. Najbolj nevarna sestavina je para phenylendiamin (skrajšano PPD), katere vsebnost pa je v barvah danes zakonsko omejena.

Seveda to ne pomeni, da barvanje ne pomeni obremenitev za lase. Vsako barvanje namreč obsega kemični proces, ki lasno kutikulo (povrhnjico) odpre, v notranjosti lasu razvije nove barvne pigmente in potem las spet zapre. Brez posledic torej ne gre. Je pa prav zaradi tega najbolj pomembno, da izberemo kvaliteten izdelek (kakovostne barve za lase imajo večji odstotek negovalnih sestavin) in več pozornosti namenimo negi. Nega po barvanju ni samo marketinška floskula, pri umivanju z nekvalitetnim šamponom lahko naredimo več škode kot pri samem barvanju.

1Popolne barve za lase torej ni, so pa lahko negativne posledice bistveno zmanjšane z izbiro kvalitetnih izdelkov in z ustrezno nego las po barvanju. Poleg poznavanja osnovnih zakonitosti barvanja las je dobro upoštevati še nekaj splošnih dejstev:

1. Izbira želenega odtenka vpliva na celoten postopek barvanja.Osnovno merilo je naravni ton naših las (na lestvici od 1 – 10, od najbolj temne do najbolj svetle barve). Barvanje v naš naravni ton ali pa v temnejše tone je precej bolj enostavno kot barvanje v svetlejše tone. Pri svetlenju (beljenju) gre za to, da moramo odstraniti določene pigmente in dodati nove. Pot do svetlih ali blond odtenkov je zato bolj komplicirana in za lase pomeni večjo obremenitev. Še posebej pri posvetlitvah za več kot dva tona je potrebno pigmente najprej odstraniti z beljenjem (belilo,blanš) in šele nato nanesti barvo. To je delo, ki ga kvalitetno lahko opravi samo frizerski strokovnjak. Zelo pogosto se pri svetljenih (pa tudi sivih laseh) pojavljajo rumenkasti odtenki. Najbolj enostavno jih odstranimo z uporabo ustreznega šampona za nevtralizacijo. Kaj je modni trend pri barvanju, je posebno vprašanje. Danes lahko zasledimo več trendov istočasno, le pravi mojstri znajo izbrati tisto,kar je najbolj usklajeno in ustrezno.

2. Poltrajne barve so v obliki pen, gelov, posebnih šamponov,v posebnih barvnih prelivih (na voljo samo v frizerskih salonih). Največja pomanjkljivost poltrajnih barv je omejen izbor odtenkov, nezmožnost svetlenja, krajša obstojnost, prednosti pa so enostavnost, osvežitev barve (ob pametni izbiri lahko zelo uspešna), postopno izpiranje barve (ni narastka), prekrivanje prvih sivih las ipd.

3. Trajne barve se delijo na dve veliki skupini: že pripravljene komplete (pakete) – tako im.trgovinske barve in na profesionalne barve, namenjene prvenstveno frizerski uporabi. Obe vrsti barv je potrebno pred uporabo zmešati (dve komponenti), enostavne kombinacije frizerskih barv lahko osvojijo tudi stranke same. Trgovinske barve (paketi) obsegajo daleč največji del trga pri barvanju las, tudi v razvitih državah. Cenovno so praviloma najbolj dostopne. Za razliko od frizerskih barv jih (če želimo spremembo odtenka) skoraj ni mogoče odstraniti , počakati moramo, da zrastejo novi lasje. Tudi glede očuvanja las so kvalitetne frizerske barve v prednosti. Poleg velike izbire odtenkov je negovalna sposobnost glavna odlika frizerskih barv.

4. »Naravne barve«. Velike omejitve pri odtenkih in dokaj neprepričljivo dokazovanje neškodljivosti teh barv (tudi naravne snovi lahko škodujejo) dosedaj niso bistveno povečale število privržencev tovrstnih barv. Najbolj znan predstavnik »naravnih barv« je kana, zelo razširjena v arabskih deželah. Kana je vsekakor prava nočna mora za frizerje, če stranka pobarvana s kano želi spremembo, je to skoraj misija nemogoče.

5. Posebno poglavje predstavlja barvanje moških las. Na trgu obstoja že vrsta barv, ki so izdelane posebej za moške lase. Struktura moških las je namreč nekoliko drugačna od ženskih. Tudi število moških nians je bistveno manjše, saj si načeloma želijo samo prekriti sive lase in so najbližje naravnim tonom. Sam postopek je krajši in enostaven. Moška zadržanost je še vedno precejšnja ovira, vendar se število moških, ki se barvajo v frizerskih salonih vztrajno veča.

Naj na koncu ponovimo, da je pri barvanih laseh izredno pomembna nega las po barvanju (takoim. after color program). Danes obstaja vrsta izdelkov za nego las po barvanju (šamponi, regeneratorji). Dovolj kvalitetni morajo vsebovati zaščito pred UV žarki (zaradi bledenja barve), dodatke za večjo obstojnost barve (vsebujejo razne ekstrakte, npr. ekstrakt sončničnih semen). Ker barvanje lase izsuši, je potrebno poskrbeti za dodatno vlažnost.

Kakovostne izdelke za barvanje las izberite na www.keune.si!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si