Ali se celulita lahko znebimo?

avtor: Sandi Luft, dr. med., spec. dermatolog, Derma center Rogaška in Maribor

Celulit je pogosta težava, ki se po puberteti pojavi pri do 90 % žensk. S terminom opisujemo neenakomerno površino kože z vdolbinami in izboklinami, ki se najpogosteje pojavi na stegnih, zadnjici ter trebuhu. Ne gre za bolezen, vendar je pomarančast videz za nas nelep, kar negativno vpliva na samopodobo.

Zakaj nastane celulit?

Vzroki za nastanek celulita so različni. Nastane lahko zaradi motenj v presnovi, nepravilne prehrane in načina življenja, pri ženskah pa je pogostejši tudi zaradi razlike v strukturi kože. Pomembni so genetski vplivi in delovanje hormonov, na nastanek pa vplivajo še spremembe vezivnega tkiva v medceličnem prostoru, mikrocirkulacija in različna vnetja. Na pojav celulita sicer v največji meri vplivajo hormoni, med njimi je na prvem mestu ženski spolni hormon estrogen, poleg tega ne smemo zanemariti še inzulina, adrenalina, prolaktina in hormonov ščitnice.
Pomemben vpliv imajo tudi geni in tipi razporeditve podkožne maščobe. Celulit je hkrati odvisen od nagnjenosti k zastoju limfnega obtoka. Današnji hiter in stresni način življenja povzroča porast stresnih hormonov, ki so prav tako povezani z nastankom celulita. Seveda ne moremo mimo še enega vpliva, časa, saj se celulit z leti poslabša, ker koža izgublja svojo elastičnost. Na stanje negativno vplivajo še povišanje telesne teže v času nosečnosti, pri neaktivnem načinu življenja ipd.
Celulit, neravno površino kože, povzročajo vezivni trakovi, s katerimi je koža pripeta na podkožje in med katerimi se nahajajo maščobne celice. Povečanje le-teh, zastoj mikrocirkulacije, spremembe v vezivnem tkivu med maščobnimi celicami in vnetja povzročijo pritisk na kožo od spodaj, medtem ko dolgi vezivni trakovi vlečejo navzdol. Slednje povzroči pojav izboklin in vdrtin na površini kože.

Metode, s katerimi lahko izboljšamo stopnjo celulita

Čeprav nekatere dejavnike razvoja celulita poznamo, osnovni vzrok nastanka ni pojasnjen, zato tudi ne obstaja terapija, ki bi ga popolnoma in za vedno odpravila. Osnova je sprememba sedečega življenjskega stila in normalizacija telesne teže, na trgu pa najdemo številne ponudnike masaž in krem, ki obljubljajo nemogoče. Pri izbiri metode se moramo zavedati, da se celulita popolnoma odstraniti ne da, vendar pa obstajajo načini, s katerimi lahko za določeno časovno obdobje uspešno znižamo stopnjo celulita.

  • Izguba telesne teže

S prehrano brez energijsko goste hrane in redno vadbo pridobimo več mišične mase ter hkrati izboljšamo videz in stopnjo celulita. Naj ob tem poudarimo še, da izguba telesne teže samo s stradanjem, brez redne vadbe, ne prinese tako dobrega učinka.

  • Naprave s svetlobnimi viri in radiofrekvenco

Največ morda obetajo neinvazivne terapije s svetlobnimi viri in radiofrekvenco, ki vidno zmanjšajo celulit do 6 mesecev. Poznamo naprave s kombinacijo laserja in mehanske masaže, radiofrekvenčne naprave in VelaShape III, ki deluje s pomočjo sinergije med infrardečo svetlobo, bi-polarno radiofrekvenco in globoko masažo tkiva z masažnimi valjčki.

  • Liposukcija

Je invazivna kirurška metoda za odstranjevanje podkožne maščobe, ki se izvaja s pomočjo ozke kanile. Liposukcija je klasična, mehanska metoda in je namenjena predvsem odstranjevanju maščobe, zato lahko celo poslabša videz celulita. Novejša, manj invazivna metoda je liposukcija, asistirana z laserjem ali ultrazvokom, ki odstrani maščobne celice in obnovi tonus kože, zato je bolj primerna tudi za zmanjšanje obsega in stopnje celulita.

  • Lokalna terapija

Kreme za celulit vsebujejo različne vitamine, antioksidante, minerale in izvlečke rastlin, za katere pa ni jasnih dokazov, da kakorkoli izboljšajo stopnjo celulita. Neredko poleg tega povzročajo draženje kože. Morda prinese izboljšanje le krema iz koncentriranega vitamina A, ki jo predpiše dermatolog in jo moramo uporabljati dvakrat dnevno vsaj 6 mesecev.

Revija Grazia_7.4.16

                                                          Pred terapijo in izboljšan videz celulita po 3 terapijah z VelaShape III

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si