Ali veste, da v Sloveniji več kot 1.000.000 € leži v predalih?

plesalke1

Verjetno tudi pri vas doma v predalu leži nekaj starih odsluženih telefonov, ki sicer ne sodijo v koš, v najbližjo trgovino z novimi telefoni, kjer ga lahko oddate, pa vam je odveč iti. Letos v Sloveniji prvič poteka akcija zbiranja starih telefonov, podobno kot smo včasih zbirali star papir in so ga potem odkupila velika podjetja za predelavo in reciklažo. Nekako podobno je zdaj s starimi telefoni, saj podjetje iz Tolmina odkupi stare telefone in iz njih izlušči zlato, baker, cink in druge sestavine, ki jih lahko ponovno uporabi.

V Sloveniji ocenjujejo, da je starih neuporabljenih telefonov čez 2.000.000!

Ideja je zrasla v Rotary klubu Slovenija in sodelovanju s Hitradiem Center ter Zvezo prijateljev mladine Slovenije, ki bo poskrbela, da se bo del sredstev od zbranih telefonov preusmeril na socialno najšibkejše. Za šole je predvideno 10 % denarja od količine zbranih telefonov na šoli. To pomeni, da če bo šola zbrala telefone v skupni teži ene tone, bo dobila nakazilo vrednosti denarja za 100 kg prodanih telefonov kot neposredno finančno pomoč za različne socialne programe (šola v naravi, brezplačni obroki, nabava zvezkov in učbenikov itd.). Za članice ZPMS-ja bo namenjenih predvideno 45 % denarja, prav tako za Rotary klube. Vsi bodo sredstva namenili dejavnostim za mlade.

Vizual Halo si za to

Akcija se konča 6. maja. Svoj telefon je že prispeval Borut Pahor, ki ga je podaril prvi, sicer pa so projekt podprli številni znani, med njimi tudi Ana Praznik, moderatorka na Hitradio Center in ambasadorka projekta, ki pojasnjuje: “Ločevanje tehnične opreme, kot so mobilni telefoni, nam nekako še ni prišlo v zavest. Kako boš ločil mobilni telefon, ki je sestavljen iz plastike, bakra, cinka, gume. Težko. Zato sem vesela za projekt »Halo, si za to?«, in da sem lahko tudi sama del njega. Ne samo, da gre za reciklažo mobilnikov, projekt ima tudi dobrodelno noto. Tako bo lahko vsak mladostnik, ki želi pomagati svojemu vrstniku, to dejansko tudi storil. Brez vprašanj – »Kako pa lahko jaz pomagam?« in kasneje brez slabe vesti, ker nima s čim. Preprosto recikliraj svoj stari mobilnik in s tem pomagaj. Jaz bom z veseljem.” Zato preveri, koliko evrov leži pri tebi doma in jih prinesi v najbližjo šolo ali vrtec. Seznam vseh šol in vrtcev si lahko ogledaš tukaj.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si