Ali veste, kako skrbeti za svojo dragoceno usnjeno torbico?


Če ste med tistimi ljubiteljicami torbic, ki imajo v svoji zbirki tudi usnjene različice, potem zagotovo veste, da potrebujejo malce več pozornosti kot njihove “neusnjene” prijateljice. Dostikrat preobremenjena, prenapolnjena, neštetokrat prebrskana, odložena na tla ter izpostavljena soncu in dežju, naša torbica vse to opravi samoumevno. Vendar pa se posledično lahko tudi hitro poznajo znaki uporabe.

Da vas bodo razveseljevale dlje časa, jih redno čistite in vzdržujte, kar ne bo pretežko, če boste upoštevali naslednje nasvete:

* Torbica iz kakršnega koli usnja se ne sme shranjevati v plastični vrečki. Zaradi pomanjkanja zraka in vlage bo usnje razpokalo, zato usnjeno torbo shranite v vrečko, narejeno iz naravne tkanine (velikokrat so vrečke, primerne za shranjevanje, že priložene ob nakupu torbice).

* Čiščenja madežev se lotevajte le s krpo, ki je namenjena izključno čiščenju usnjenih izdelkov, ob tem pa ne pozabite tudi na železne zaponke in podrobnosti. Kako najbolje skrbeti zanje, povprašajte kar v trgovini, kjer je bila torbica kupljena.

* Vsak drugi dan torbico narahlo obrišite s suho krpo, za lesk usnja pa uporabite vlažilno kremo, saj se lahko ta material tekom časa zelo izsuši. Kremo po celotni površini torbice namažite s suho krpo, priporočljivo pa je, da to naredite približno enkrat mesečno.

* Ob deževnem vremenu je usnjeno torbico bolje pustiti doma, saj ni povsem vodoodporna, če pa jo želite nositi tudi takrat, jo dobro premažite s čebeljim voskom, ki poskrbi za potrebno zaščito. A pozor! Čebelji vosek lahko razbarva barvo usnja, zato najprej na majhni površini na notranji strani preverite, ali je varno z njim premazati celo torbico.

* Torbico hranite v originalni vrečki, pred tem pa jo napolnite s papirjem, s čimer poskrbite, da ohrani svojo obliko. Če je ne nosite pogosto, jo enkrat tedensko prezračite, da ne pride do pojava plesni. Torbici je priporočljivo od časa do časa privoščiti tudi počitek, saj se lahko hitro obrabi, če jo nosite vsak dan.

* Pa še majhen trik, ki pride prav v primeru, da ste podrsali usnjeno torbico. Na mehko gobico nanesite nekaj kreme za roke in nežno drgnite po poškodovanih mestih. Krema bo skrila grde praske, vaša torbica pa bo spet žarela kot nova.

Če razmišljate o nakupu nove usnjene torbice, pobrskajte med številnimi modeli torbic Ara, ki vas bodo navdušili s kakovostnimi materiali, barvami, načini zapiranja in nošenja, številom notranjih žepov in drugimi nepogrešljivimi detajli.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si