Angie proti lažnim novicam

Medtem ko se je svet ukvarjal z Bradom Pittom in Jennifer Aniston ter podrobno analiziral vsako njuno kretnjo ob srečanju na gala dogodku, se je Angelina Jolie ukvarjala z resnimi vprašanji, ki so rdeča nit njene oddaje v sodelovanju s televizijsko hišo BBC.

Med snemanjem prihajajočega blockbusterja Eternals je Angelina zaposlena še s pripravljanjem nove serije oddaj, ki je v prvi vrsti namenjena najmlajšim. Navdušena in popolnoma posvečena televizijskemu ustvarjanju je pred kratkim dočakala izvedbo projekta, ko so si otroci in njihovi starši prvi del poučne oddaje lahko ogledali na BBC World Service. Igralka si je zadala cilj, da bo na najbolj pereča vprašanja, ki se nam porajajo v navalu novic, odgovorila z dejstvi in brez prikrivanja resnice. Obljublja, da bo oddaja protistrup lažnim novicam, kjer bodo aktualne teme razložene na razumljiv način tudi za otroke. „Angelina si je zamislila informativno oddajo, ki bi si jo lahko ogledala skupaj s svojimi otroki,” je za Grazio povedala soavtorica oddaje Nomia Iqbal in dodaja, da želi „obravnavati pomembne globalne težave, ki zanimajo tudi mlajšo generacijo.”

BBC My World se tako poglablja v teme, vključno z amazonskim deževnim gozdom, podnebnimi spremembami in video manipulacijo, znano kot ʻdeep fakingʼ (op. a. globoko ponarejanje), na način, ki naj bi bil prebavljiv, ne pa tudi pokroviteljski.

„Angelino še posebej zanima otroška medijska pismenost,” pravi Jamie Angus, direktor BBC World Service. „Resnično se navdušuje za vse mogoče načine, kako izboljšati življenje današnjih otrok in prihodnjih generacij,” pojasnjuje Jamie in dodaja, da Angelina želi, da imajo otroci na voljo vsa potrebna orodja, s katerimi bodo lahko zanesljivo ločili med verodostojnimi in lažnimi novicami. Vredno je poudariti, da Angelina ni bila plačana za svoje delo na omenjeni seriji oddaj, a je njena motiviranost, da lahko vpliva in pripomore k splošni razgledanosti in medijski pismenosti otrok tako v ZDA kot drugje po svetu, neomajno močna.

„Angelina je resnično predana mati in srčen starš. Kar sem opazila pri njej, je, da deli vpoglede o tem, kako njeni lastni otroci vidijo svet. Zaveda se, da je poplava lažnih in zavajajočih novic težava vseh držav in tukaj tiči njeno poslanstvo, da spremeni medijsko situacijo, kolikor je v njeni moči.” Jamie je prvič sodeloval z Angelino pri prejšnjem projektu BBC leta 2016, ko so obravnavali migracijsko krizo. Že takrat je opazil, da je igralka popolnoma entuziastična nad izobraževanjem otrok o aktualnih globalnih novicah. Bilo je le vprašanje časa, kdaj se bo podala v nov projekt. Ustvarjalci oddaje se kar ne morejo načuditi njeni energiji in globoki predanosti delu. Od začetka do konca snemanja oddaje je bila neprestano prisotna in zatopljena v delo do zadnjega atoma moči. Vsekakor pa je bil nepozaben trenutek, ko je zvezdnica dokazala, da je ne glede na slavo in visok status ohranila pristno preprostost. Ob obisku skupine šolskih otrok v BBC Broadcasting House jim je preprosto rekla: „Reci mi Angie.”

Foto: Getty, Instagram

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si