Avstrijski kraji s svetovnim pomenom za smučanje

Hannes Schneider je skupaj s Tonijem Seelosom dosegel prelomno revolucijo: iznašla sta lok na robnikih in vzporedni lok (Foto: arhiv zimsko-športnega muzeja Mürzzuschlag).

 

Ste vedeli, da je bil Avstrijec Mathias Zdarsky prvi, ki se je spustil po strmini, pri čemer si je pomagal z dolgo palico? GRAZIA se je pozanimala, katere avstrijske smučarske legende in kraji so se in se še zapisujejo v svetovno smučarsko zgodovino.

Zgodovina smučanja v Avstriji se prične z velikim imenom: Mathias Zdarsky. Avstrijcu je na začetku 20. stoletja kot prvemu uspelo, da se je na lesenih deskah uspel spustiti po strmini, pri čemer si je za spremembo smeri pomagal z dolgo palico. Kmalu za tem so se pričela odvijati prva smučarska tekmovanja. Nekaj let kasneje pa je prišlo do prelomne revolucije: Hannes Schneider in Toni Seelos sta iznašla lok na robnikih in vzporedni lok. To je bil povod, da je športni svet zajelo novo gibanje: ustanovljene so namreč bile številne šole smučanja, med katerimi je bila tudi prva smučarska akademija Hannes Schneider v Sankt Antonu ob Arlbergu.

V Arlbergu je bila leta 1936 zgrajena prva avstrijska smučarska vlečnica, hkrati pa je to tudi edini kraj na svetu, ki je ustvaril štiri olimpijske zmagovalce v alpskem smučanju.

Kitzbühelski Streif

Sredi januarja se bo v Kitzbühelu odvijal smuk na gori Hahnenkamm (Foto: KSC HKR).

 

Avstrijske Alpe so ustvarile že številne smučarske legende. Med njimi so tudi Toni Sailer, Franz Klammer in Hermann Maier, ki s svojimi nepozabnimi vožnjami ohranjajo mit o kitzbühelskem Streifu.

Že samo ime omenjene smučarske steze vzbudi pri ljubiteljih športa veliko spoštovanje. Tudi v prihajajoči smučarski sezoni se bo sredi januarja v Kitzbühelu odvijal smuk na gori Hahnenkamm po eni izmed najnevarnejših tekmovalnih smučarskih stez na svetu. Gre za smučarsko stezo Streif, ki s svojim 85% padcem in z najvišjo hitrostjo 150 km/h povzdigne adrenalin v višave tudi pri najbolj izkušenih smučarjih. Zmagovalci tega legendarnega tekmovanja pa še dolgo niso pozabljeni, saj nosijo gondole in vlečnice Hahnenkammbahn njihova imena.


Kitzbühel
in še več
Podoben kultni status, kot ga ima smučarska steza Streif, ima tudi legendarni nočni slalom na gori Planai v štajerskem Schladmingu. Vsako leto okrog 45.000 obiskovalcev doživi to spektakularno smučarsko zabavo, ki jo ponuja 4-Berge-Skischaukel, tj. smučarska steza, ki vodi čez štiri sosednje gore z medsebojno povezanimi smučišči. Obiskovalci lahko svoje smučarsko znanje vselej preizkusijo na avstrijskih smučarskih stezah za svetovni pokal in teh je kar nekaj: Saalbach-Hinterglemm, Flachau, St. Anton am Arlberg in Hinterstoder.

Več preberite TUKAJ.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si