Balet SNG Maribor na prestižnem gostovanju v Rusiji razprodal dve predstavi

Clug: “Gre za veliko priznanje naše kulture in edinstvenih dosežkov slovenskega baleta”

 

 

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je v znamenitem Državnem akademskem gledališču Bolšoj v Moskvi, v torek, 23. julija 2019, izvedel sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt. Predstavo bodo ponovili še danes, 24. julija 2019, gostovanje v enem največjih gledališč na svetu pa predstavlja izjemen dosežek mariborskega gledališča, ki navdušuje občinstvo in kritike doma in po svetu. “V tem letu, ko praznujemo stoletnico SNG Maribor, in v sezoni, ko slavimo stoletnico ustanovitve profesionalnega baleta v Sloveniji, mariborski Balet skozi to gostovanje slovenskemu baletu poklanja najlepše darilo. Gre za veliko priznanje in prepoznanje naše kulture in slovenskega baleta ter naših edinstvenih dosežkov,” je o gostovanju povedal Edward Clug.

 

Umetniški direktor mariborskega Baleta je za moskovski Bolšoj novembra lani koreografiral Petruško na glasbo Igorja Stravinskega, v prihajajoči 244. sezoni gledališča pa bo maja 2020 na glasbo Schnittkeja in Šostakoviča koreografiral Mojstra in Margareto. Kot je povedal, to gostovanje doživlja kot preplet prejšnjih in zdajšnjih izkušenj s tem mestom in tem gledališčem: “Tokrat imam občutek, da gre za eno poglabljanje odnosa, za nadaljevanje poznanstva, kar je ključno pred velikim projektom, ki me čaka naslednje leto.” Kot pravi sam, Clug ni nikoli sanjal, da bo kdaj plesal na odru Bolšoja, zato se mu zdi lepo, da mladi plesalci mariborskega baleta doživljajo te sanje, ki nastajajo vsak dan sproti. “Želim si samo, da se bodo ob začetku predstave prizemljili, da bodo pozabili, kje so, in enostavno prenesli del naše tradicije in naše ustvarjalnosti na ta znameniti oder, in ga delili z Moskovčani in tukajšnjo publiko. Še najbolj pomembno je, da tisti, ki pridejo na predstavo v Bolšoj, pozabijo kje so, se popolnoma predajo našemu popotovanju in s seboj odnesejo novo izkušnjo in občutke, ki jih je ta predstava v svojem univerzalnem jeziku nudila povsod, kjer je bila doslej odigrana,” želje ob gostovanju opisuje Clug.

 

Anton Bogov, Denis in Anastasia Matvijenko in Edward Clug

 

Celovečerni pripovedni balet Edwarda Cluga Peer Gynt je pustolovsko koreografska zgodba o človeku, ki niha med sanjami in realnostjo, da bi našel samega sebe. Balet je koreograf Edward Clug zasnoval po istoimenski norveški dramski pesnitvi Henrika Ibsena iz leta 1867 in na glasbo Edvarda Griega. Predstava je takoj navdušila tako občinstvo kot strokovno kritiko doma in v tujini, Edward Clug pa jo je po praizvedbi v Mariboru leta 2015 uprizoril na številnih svetovnih baletnih odrih, najodmevnejša postavitev je bila v začetku lanskega leta v Dunajski državni operi. V gledališču Bolšoj je balet doživel moskovsko premiero.

 

Po besedah Vladimirja Urina, generalnega direktorja gledališča Bolšoj, je Edward Clug eden najbolj zanimivih koreografov današnjega časa. “Ima redek talent – talent pripovedovati zgodbe skozi gledališko govorico, skozi gib in ples. Ibsenova drama je polna dogodivščin, zapletenih preobratov in različnih čustvenih stanj. Prepričan sem, da bo občinstvo zanimal Denis Matvijenko, slavni baletni plesalec in umetniški direktor Baleta iz Novosibirska, ki pleše naslovno vlogo Peera Gynta. Denis je plesal v Bolšoju in naše občinstvo ga je videlo utelesiti veliko klasičnih likov. Moskva je že videla Peera Gynta v koreografiji Johna Neumeierja. Peer Gynt v koreografiji Edwarda Cluga predstavlja koreografov poskus konceptualizirati mrežo življenja, da bi se ustavili in razmislili o najpomembnejših vprašanjih naših usod. Naj občinstvo presodi o rezultatu. Upam, da se bodo slovenski kolegi počutili udobno na odru v Bolšoju,” je ob gostovanju za posebno programsko knjižico zapisal Urin in dodal, da želi mariborskemu baletu veliko uspeha, občinstvu pa čimbolj čustveno izkušnjo.

 

Ekipa SNG Maribor pred Bolšojem

 

Za priložnost, da predstavijo eno najuspešnejših predstav mariborskega Baleta v zibelki ruske baletne tradicije, se je Vladimirju Urinu zahvalil direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor, Danilo Rošker in ob gostovanju zapisal, da “je to nedvomno trenutek, ko sanje vsakega baletnega plesalca, ki nastopi na odrskih deskah moskovskega gledališča Bolšoj, postane resničnost in eden vrhuncev v življenju vsakega umetnika. Poleg tega smo še posebej hvaležni, da je to povabilo prišlo v letu praznovanja stoletnice Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru, ki je bilo ustanovljeno 1919, čeprav gledališka tradicija v mestu izvira že iz začetka 18. stoletja. Iskreno upam, da bo rusko občinstvo uživalo v tej izjemni baletni predstavi, ki je nedvomno ena od najbolj odmevnih del Edwarda Cluga, in se veselim nadaljnjih priložnosti za uspešno medsebojno sodelovanje med obema gledališčema.”

 

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor navdušuje občinstvo in kritike doma in po svetu. Nastopil je na največjih svetovnih festivalih: med njimi Jacob’s Pillow Dance Festival (ZDA), Festival of Firsts v Pittsburghu (ZDA), Arts Festival v Singapurju, Biarritz Festival (Franciji), Dance Festival v Tel Avivu (Izrael), Sintra Festival (Portugalska), Festival Des Arts de Saint–Sauveur (Kanada), Seoul International Dance Festival (Koreja), Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá (Kolumbija), Cervantino (Mehika) in drugi. Zadnje desetletje je s koreografskimi kreacijami Edwarda Cluga tradicionalno gost prestižnih ruskih baletnih odrov, največkrat v zibelki baleta, v Sankt Peterburgu, kjer je v prestižnem Mariinskem gledališču nastopal na znamenitem festivalu Zvezde belih noči ter trikrat v okviru festivala Dance Open v Aleksandrinskem gledališču, in sicer s Clugovima baletoma Sacre du printemps in Peer Gynt ter z baletnim trojčkom Leva desna, leva desna.

SNG

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si