Barista svetuje: kako v petih korakih do odličnega kavnega napitka po znani italijanski metodi

Barcaffè barista Aleš Gorenc, aktualni državni prvak v pripravi kavnih napitkov in eden izmed sodnikov junijskega LAGS BATTLE ter oktobrskega Barista Cupa, nam je zaupal italijansko metodo 5M – pripravo izvrstnega kavnega napitka, ki jo je med ljubitelji črne omame delil tudi na sejmu Okusov GASTexpo.

Kakovosten kavni napitek je umetnost, ki zahteva poznavanje in spretnost na vsakem koraku postopka priprave. Na Barcaffè, pravi Aleš, se za doseganje dobrega okusa in arome kave poslužujejo italijanske metode 5M, ki vključuje pet ključnih korakov.

1. Miscela (v prevodu kavna mešanica)

Prvi korak je izbira prave kavne mešanice. Pri mešanicah je ključna pravilna izbira sorte, saj je treba vedeti, kje je uspevala, kako je bila procesirana, ali je transport bil ustrezen ter poznati praženje in pakiranje kave, kasnejše shranjevanje in navsezadnje transport do prodajnega mesta.

2. Macinadosatore (v prevodu kavni mlinček)

Drugi korak je mletje kave, ki je prav tako ključno za dosego dobrega okusa in arome napitka. Kavni mlinček, imenovan macinadosatore, je izjemno pomemben, saj omogoča pravilno določanje recepture. Če je mlinček slab, bo tudi ekstrakcija slaba.

3. Macchina Espresso (v prevodu aparat za kavne napitke espresso)

Tretji korak vključuje uporabo kavnega aparata. Pri pomembnosti priprave odlične skodelice kave je kavni aparat takoj za mlinčkom. Boljši aparati dopuščajo več prilagajanja in boljšo kontrolo nad samo ekstrakcijo ter različnimi parametri, ki jih lahko prilagodimo na različne kavne mešanice.

4. Mano dell’operatore (v prevodu znanje barista)

Četrti korak je znanje barista, ki je prav tako ključno. Barist mora poznati kavo in njene maksimalne potenciale ter na podlagi tega izbrati pravilno kavno recepturo, ki je vezana na mlinček in aparat. Poleg tega mora barist na koncu napitek znati tudi predstaviti gostu.

5. Manutenzione (v prevodu čistoča in oskrba opreme)

Peti korak je čistoča in oskrba vse opreme. Če želimo doseči visoko kakovost kavnega napitka, je potrebno redno vzdrževanje in čiščenje vseh naprav, ki jih uporabljamo pri pripravi.

Poleg navedenih petih korakov, obstaja še en element, ki ga velikokrat spregledamo, a je zelo pomemben, poudarja Aleš.

Voda! Voda predstavlja kar 90 odstotkov napitka – pri espressu imamo v napitku zgolj 8-12 odstotkov kavnega estrakta. Zato je pomembno, da uporabljamo ustrezno vodo, za kar se uporabljajo različne meritve in metode.

Priznani barista Aleš Gorenc bo eden izmed sodnikov tudi na prihajajočem LAGS BATTLU – tekmovanju iz latte arta, kjer barista pridobi tehnične in oblikovalske sposobnosti risanja z mlečno kremo na espressu, t.i. latte art. Aleš je ponosni imetnik črnega lončka, najvišje ravni v sistemu izobraževanja LAGS. Sledi svojim sanjam in povezavi na spletno stran Barcaffèprijavnice so že odprte!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si