Biografska zgodovinska drama Najtemnejša ura

Filmska mojstrovina Najtemnejša ura, katere zgodba je umeščena na začetek druge svetovne vojne, ko se je novopečeni predsednik britanske vlade Winston Churchill zoperstavil mirovnim pogajanjem z nacistično Nemčijo in zahteval, da se okupatorju ne sme popuščati, z jutrišnjim dnem prihaja na sporede slovenskih kinematografov. Premierno pa bo v Koloseju Ljubljana na ogled danes ob 20. uri.

Biografska zgodovinska drama je nominirana za šest oskarjev. Med njimi tudi za najboljši film in glavno moško vlogo, ki si jo je za  upodobitev britanskega politika Winstona Churchilla prislužil Gary Oldman. Film je nominiran še v kategorijah za najboljšo kostumografijo, scenografijo, fotografijo ter masko in frizuro, ki sta zelo pripomogli k avtentičnosti glavnega lika.


Winston Churchill (Gary Oldman) je bil pred začetkom 2. svetovne vojne član britanskega parlamenta. Veljal je za odločnega in tudi duhovitega politika, vendar je bilo zaradi njegove starosti malo verjetno, da bo postal kandidat za predsednika vlade. Šlo je za obdobje, v katerem je bila situacija v Evropi izjemno zaostrena – na obali Francije je brez možnosti pobega obtičalo na tisoče vojakov zavezniških sil, Evropa je klonila v bojih z okupatorjem. Churchill je svoj mandat nastopil 10. maja 1940, star 65 let.
Njegovi prvi veliki nalogi sta bili evakuacija premaganega ekspedicijskega korpusa iz Dunkerqueja in obramba pred invazijo. Kmalu po nastopu mandata je bil soočen z dilemo: skleniti mirovno pogodbo z nacistično Nemčijo ali se podati v (brezupen) boj. Njegovih odločitev mnogokrat niso podpirali niti člani stranke, katere član je bil, niti kralj George VI., ki je takrat vladal Veliki Britaniji.
Ob podpori svoje žene Clemmie (Kristen Scott Thomas), s katero je bil poročen 31 let, in neumorne tajnice  Elizabeth Layton (Lily James) je znal skozi pronicljive politične govore navdihniti svoje ljudstvo, da se postavi za svoje ideale in svobodo.
Oglejte si napovednik filma, ki mu napovedujejo velik uspeh na letošnji, že devetdeseti, podelitvi oskarjev.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri