BIOTHERM WATER LOVERS IN INŠTITUT ZA POTAPLJANJE IN PODVODNE AKTIVNOSTI PIRAN ŽE DRUGIČ ZAPORED PREDSTAVLJATA WATERLOVERS AKCIJO

Vemo, da več kot 70% površine Zemlje pokrivajo oceani in morja, ki tako pred pogledi skrivajo obsežen del flore in favne našega planeta kakor tudi velik del zgodovinske dediščine človeštva. Inštitut za potapljanje in podvodne aktivnosti (IPPA) pa se ukvarja z raziskovanjem in ohranjanjem podvodnega okolja. Raziskovalni del njihovih aktivnosti je usmerjen predvsem v človekovo bivanje v tem okolju, ki mu naravno nismo prilagojeni. Od njih zahteva razvijanje posebnih spretnosti in veščin, ki nam tudi vsakodnevno življenje omogočajo videti v drugačni luči. Njihove izobraževalne in druge aktivnosti na področju ohranjanja okolja so osredotočene na ozaveščanje ljudi o pomenu morij in oceanov za  življenje na planetu. GRAZIA je navdušena!

Zato je kozmetična znamka Biotherm v lasti L’oreal grupe, s svojo skupnostjo Water Lovers, že skoraj tradicionalno, razširila s sodelovanjem z Inštitutom za potapljanje in podvodne aktivnosti Piran (IPPA) in verigo drogerij Müller. Program Biotherm Water Lovers je od leta 2012 zavezan filozofiji Blue Beauty z namenom izboljšanja prihodnosti oceanov, morij in vodnih ekosistemov. Biotherm verjame, da je za uresničitev vizije ključno sodelovanje zunaj lepotne industrije s partnerji, ki delijo enake vrednote. V okviru te skupne misije sta Biotherm in Inštitut za potapljanje in podvodne aktivnosti Piran (IPPA) izvedla akcijo odstranjevanja odpadkov s plaž in morja. Tokratna ekološka akcija čiščenja plaže in morja odpadkov s približno 100 udeleženci se je začela 1. oktobra 2022 v samem srcu Pirana. Svojo misijo sta IPPA in kozmetična znamka Biotherm nadaljevala tudi letos 7. Oktobra 2023.

Pred samo čistilno akcijo so predstavniki Zavoda za potapljanje in podvodne dejavnosti Piran (IPPA) na Morski biološki postaji Piran zbrali priporočila in napotke, kako se strokovno lotiti čiščenja plaže in podvodja. Ta navodila so vsi udeleženci prejeli tudi na dan dogodka. Med tem, ko so v skupinah natančno pregledovali priobalni pas med Piranom in Strunjanom, je 30 potapljačev čistilo občutljiv ekosistem pod morsko gladino in 50 udeležencev (med njimi tudi mediji in vplivneži) čistilno kopno na območju Piranskega zaliva z okolico.

Čiščenje je potekalo med 10. in 14. uro. Potapljači so opravili 1 potop v povprečnem trajanju 50 minut na globini do 10 m. Pri akciji so sodelovali potapljači Inštituta za potapljanje in podvodne aktivnosti Piran, Divers Subnet Piran, Norik-sub iz Ljubljane, Divestrong iz Bernardina, PLK iz Kopra in DRM iz Ljubljane. Poleg zaposlenih in članov društva so v čistilni akciji obale sodelovali tudi prostovoljci RJS Izola, taborniki RSM Piran, taborniki RČM Ljubljana in Slovensko društvo za morske sesalce MORIGENOS. IPPA in Biotherm sta skupaj očistila 2 kubična metra morja in plaže. V skladu s prejšnjim dogovorom je zbrane odpadke prevzelo podjetje Okolje Piran s svojimi električnimi vozili. GRAZIA je navdušena!

Da bi zaščitili naše morje, ni dovolj občasno odstranjevanje odpadkov s plaž, ampak je pomembno preprečiti njihovo nastajanje. Ocenjuje se, da okoli 80% morskih odpadkov prihaja s kopnega, zaradi neustreznega ravnanja z odpadki pa vsak dan v morjih konča 13 tisoč ton plastike. Spremljanje vrste odpadkov, izvora odpadkov in mest njihovega kopičenja je pomembno za vzpostavitev funkcionalnih sistemov ravnanja tako z odpadki kot z morskim okoljem.

O svetovni pobudi Biotherm Water Lovers najdete tukaj.

Več o ostalih projektih Zavoda za potapljanje in podvodne dejavnosti Piran (IPPA) najdete tukaj.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si