Božansko dobri čokoladni žepki

GourmetPripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Božansko dobri čokoladni žepki z doma narejenim, hitrim listnatim testom, ki je pripravljeno hitreje kot navadno. Splača se ga pripraviti doma, saj je odličnega, maslenega okusa. Čokoladni žepki pa so neverjetno slastni, mehki, s čudovito teksturo in krasno čokolado tu in tam. V kolikor bi pripravljali navadno, osnovno listnato testo, bi bila tekstura še 30% bolj plastna, ampak smo pa zato porabili 48 ur manj časa pri pripravi :)) Naj vas postopek ne prestraši, ni tako težko kot je videti na prvi pogled in resnično je odlično doma narediti čokoladne žepke ter z njimi presenetiti najdražje. Večno vam bodo hvaležni. Slastno!

 

prerez_painauchocolatZa 10 čokoladnih žepkov
Čas priprave: 30 minut
Čas počitka testa: 2 uri
Čas pečenja: 25 minut

SESTAVINE:

ČOKOLADNI ŽEPKI
500g gladke bele moke, tip 500
5g morske soli
30g sladkorja
8g svežega kvasa ali 4g suhega kvasa
250g ledeno hladne vode
500g hladnega masla
100g temne čokolade (70% kakava)
1 jajce, razžvrkljano s ščepcem soli, za premaz
50g mandljevih lističev

POSTOPEK:

1. PREMEŠAMO SESTAVINE

V skledi zmešamo suhe sestavine. Moko, morsko sol, sladkor in kvas. Maslo narežemo na manjše enakomerne kocke in ga dodamo v skledo s suhimi sestavinami. V moko s prsti vgnetemo maslo, še vedno morajo ostati večji koščki masla. Dodamo ledeno hladno vodo in na hitro pregnetemo, tako da se vse sestavine povežejo. Pazimo, da testo ne gnetemo preveč, na koncu morajo biti vidni koščki masla v testu. Testo pokrijemo z živilsko folijo in postavimo v hladilnik za 20 minut.

2. RAZVALJAMO V PRAVOKOTNIK

Testo vzamemo iz hladilnika, ga položimo na rahlo pomokano površino in oblikujemo v pravokotnik. Testo v eni smeri razvaljamo v pravokotnik velikosti 20×60 cm. Med valjanjem skrbimo, da se nam testo ne prime na delovno površino in skušamo obdržati robove enakomerne ter ravne.

pain-au-chocolate_web13. TESTO DVAKRAT PRELOŽIMO

Testeni trak zložimo na tretjine, tako da dobimo tri enakomerne plasti, eno nad drugo. Testo ponovno v eni smeri razvaljamo v pravokotnik velikosti 20×60 cm. Med valjanjem skrbimo, da se nam testo ne prime na delovno površino in skušamo obdržati robove enakomerne ter ravne. Ponovimo postopek z zlaganjem testa. Testeni trak zložimo na tretjine, tako da dobimo tri enakomerne plasti eno nad drugo. Testo pokrijemo z živilsko folijo in postavimo v hladilnik za 20 minut.

4. TESTO ZOPET DVAKRAT PRELOŽIMO

Testo vzamemo iz hladilnika in ga ponovno v eni smeri razvaljamo v pravokotnik velikosti 20 x 60 cm. Med valjanjem skrbimo, da se nam testo ne prime na delovno površino in skušamo obdržati robove enakomerne ter ravne. Testeni trak zložimo na tretjine, tako da dobimo tri enakomerne plasti eno nad drugo. Testo ponovno v eni smeri razvaljamo v pravokotnik velikosti 20 x 60 cm. Med valjanjem skrbimo, da se nam testo ne prime na delovno površino in skušamo obdržati robove enakomerne ter ravne. Ponovimo postopek z zlaganjem testa. Testo pokrijemo z živilsko folijo in postavimo v hladilnik za 20 minut.

5. NAREŽEMO NA 10 TRAKOV
Testo vzamemo iz hladilnika ga položimo na rahlo pomokano površino. Prerežemo na pol. Polovici v eni smeri razvaljamo v pravokotnika debeline 0,5 cm in širine 20 cm. Vsak pravokotnik razvaljanega testa razrežemo na 5 trakov, vsak naj meri približno 8×20 cm.

6. RAZVALJAMO V ČOKOLADNE ŽEPKE
Koščke čokolade postavimo na rob razvaljanega pravokotnika. Testo zavijemo preko čokolade in proti drugemu robu testa do približno četrtine celotne dolžine testa. Po širini dodamo koščke čokolade in zavijemo do konca testa. Pazimo, da je konec testa na dnu čokoladnega žepka. Postopek ponovimo še s preostalimi čokoladnimi žepki.

7. VZHAJANJE
Čokoladne žepke zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Med njimi naj bo dovolj prostora za vzhajanje. Vzhajajo naj 1 uro na sobni temperaturi (cca. 24°C ). Pečico segrejemo na 200°C.

8. PEČENJE
Vzhajane čokoladne žepke nežno namažemo z jajčnim premazom. Vsakega posujemo z nekaj mandljevimi lističi. Temperaturo pečice znižamo na 190°C. Pečemo 25 minut v ventilatorski pečici ali 35 minut v standardni pečici, brez ventilatorja. Pečene žepke nekoliko ohladimo na rešetkah.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si