Božični čokoladni šarkelj, ki ne redi!

marble_bundt-2305-1-e1480924567723

Grazia je sladkosneda. V decembrskem času še toliko bolj. In prav zato hlasta za zdravimi recepti in veganskimi sladicami, ki vsebujejo manj sladkorja kot običajne sladice. Če kam, potem Grazia zelo rada zaide na blog Tereze Poljanič Teresamisu, kjer najde cel kup zdravih receptov. Tokrat nam je v oči padel veganski božični čokoladni šarkelj, ki ga bomo pripravile za božični dan ali pa že kar ta vikend, da v naši kuhinji prebudimo malce božičnih vonjav.

Čas priprave: 20 minut in 40 minut peke

Sestavine za šarkelj (za 8 oseb): 1 1/2 skodelice ržene moke, 1 1/2 skodelice pirine moke, 2 skodelice kokosovega sladkorja, 1 čž soda bikarbone, 2 čž pecilnega praška, 1/2 čž soli, 2 skodelici vročega mandljevega mleka, 1 JŽ jabolčnega kisa, 1/2 JŽ vanilije, ½ skodelice stopljenega kokosovega olja, 1/4 skodelice kakava v prahu, 1/2 JŽ kave, 1 čž ruma (po želji)

Sestavine za čokoladno glazuro: 2 JŽ kakava v prahu, 2 JŽ stopljenega kokosovega olja, 2 JŽ javorjevega sirupa, ščep soli, 2 JŽ mandljevega masla

Ogrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Pripravite obod za šarkelj. V veliki skledi zmešajte vse suhe sestavine (razen kakava v prahu in kave!). V drugi skledi zmešajte vse mokre sestavine (mandljevo mleko, kis, rum in olje). Mokre sestavine dodajte v suhe in premešajte do gladkega. Polovico mase prestavite v drugo skledo in dodajte kakav v prahu in kavo. Ko imate pripravljeno belo (vanilijevo) maso in čokoladno maso lahko začnete z vlivanjem v obod. Vsake mase po malo, dokler je ne zmanjka, z nožem rahlo premešajte, da dobite marmorni vzorec. Pecite 25min. Ko je šarkelj pečen, ga popolnoma ohladite. Obrnite ga iz oboda in pripravite glazuro. Za glazuro samo premešate vse naštete sestavine in prelijte čez šarkelj. Okrasite s popečenimi lešniki.

Več zdravih receptov Tereze Poljanič najedete: TERESAMISU

 Foto: Teresamisu

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si