Brezglutenska kostanjevo karamelna pita z ajdovim testom

VP_2Pripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Vsako leto znova nas jeseni razveseljujejo kostanji z bližnjega gozda in kljub temu da jih pridemo pečemo kar pogosto, jih nekaj ostane tudi za kreativno ustvarjanje v kuhinji. Nekaj jih dava v rižoto, testenine, ostali pa so se znašli v tej slastni piti. Čisto vsi, ki so poskusili to pito, so bili zelo navdušeni in to ne samo zaradi svilene, minimalistične podobe, vendar zaradi presenečenja okusov. Plasti karamele, kostanja, čokolade in ajdovega testa tvorijo čudovito ravnovesje med oreščkastimi in sladkimi okusi. Pita je brezglutenska in obenem odlično ponazarja krasno jesensko sladico.

 

chocochestnut pie 02_jernejkitchenZa 8 oseb
Čas priprave: 1 ura
Čas počitka: 1 ura
Čas peke: 35 minut

SESTAVINE:

AJDOVO TESTO ZA PITO
240 g ajdove moke
10 g kakava v prahu
2 jajci, v kolikor je možno proste reje
100 g masla
100 g rjavega sladkorja
limonina lupinica
1/4 čajne žličke muškatnega oreščka v prahu
1/4 čajne žličke klinčkov v prahu
ščepec morske soli

KARAMELA
250 g sladkorja
280 g mascarpone
2x ščepec morske soli

KOSTANJEV NADEV
250 g kostanjevega pireja
200 g mascarpone
100 g kuhanega kostanja, olupljenega
50 g masla
120 g temne čokolade (70% kakav)
1 žlica ruma

SVILEN ČOKOLADNI PRELIV
150 g temne čokolade (70% kakava)
225 g sladke smetane
ščepec morske soli

POSTOPEK:

1. AJDOVO TESTO ZA PITO
Ajdovo moko v razgreti ponvi pražimo 5-10 minut, da rahlo porjavi in zadiši. V srednje veliko posodo presejemo moko in pustimo, da se ohladi. V moko dodamo kakav in dobro vgnetemo maslo, tako da se znebimo vseh morebitnih koščkov masla. Dodamo sladkor, klinčke, muškatni orešček in limonino lupinico. Na hitro premešamo ter dodamo jajci in ščepec soli. Vse sestavine pregnetemo z rokami, toliko da oblikujemo v celoto, gnetemo približno 30 sekund. Oblikujemo v kroglo, ovijemo v plastično folijo ter postavimo v hladilnik za 1 uro.

2. TESTO SPEČEMO
Pečico segrejemo na 175 °C. Delovno površino rahlo pomokamo. Nanjo položimo testo in ga s prsti sploščimo ter razvaljamo na približno 0.5 cm debeline. S pomočjo valjarja testo prenesemo v pekač za peko pit ter ga z rokami porazdelimo po celotni površini. Z vilicami ‘napikamo’ testo. Čez testo položimo papir za peko in ga z rokami dobro pritisnemo ob vse strani. Pekač napolnimo s keramičnimi fižolčki za peko ali suhim fižolom oziroma suhim rižem. Pazimo, da je celotno dno pekača prekrito. Najprej pečemo 20 minut, nato preverimo, ali se papir za peko še dotika testa. V kolikor se ne, odstranimo fižolčke ter pečemo nadaljnjih 15 minut. Pečeno testo za pite ohladimo na rešetkah.

3. KARAMELA
Medtem, ko se ajdovo testo za pite ohlaja, pripravimo karamelo. Sladkor damo v suho ponev in pristavimo na močan ogenj, tako da se sladkor popolnoma raztopi, nastala bo temna karamela. Odstavimo z ognja. Zelo zelo počasi dodajamo mascarpone, žlica po žlici z neprestanim, hitrim mešanjem. Pazimo, da ne nastanejo grude. Karamelo vlijemo v pečeno ajdovo testo.

NASVET
Preden dodamo mascarpone v karamelo je super, da je ta predhodno nekaj časa na sobni temperaturi. V kolikor se nam vseeno naredijo grudice, karamelo zopet pristavimo na ogenj, nenehno mešamo, tako da se stopijo.

4. KOSTANJEV NADEV
V veliki posodi premešamo kostanjev pire, rum in mascarpone. V manjši posodi pa premešamo maslo in kuhan, olupljen kostanj, tako da dobimo lepo, kremno teksturo. Dodamo h kostanjevemu pireju in dobro zmiksamo s pomočjo ročnega električnega mešalnika. V stekleni posodi nad paro stopimo čokolado. Ko je čokolada popolnoma stopljena, jo počasi dodamo h kostanjevemu pireju. Dobro premešamo s pomočjo ročnega električnega mešalnika. Sedaj nadev enakomerno razporedimo po karameli.

5. SVILEN PRELIV
Sladko smetano damo v kozico, pristavimo na močan ogenj in pustimo, da zavre. V stekleni posodi nad paro stopimo 75g čokolade. Ko je čokolada popolnoma stopljena, odstavimo z ognja in dodamo še preostalo čokolado. Polijemo z vročo sladko smetano in s pomočjo ročnega blenderja vse skupaj dobro zmiksamo. Enakomerno prelijemo preko kostanjevega nadeva. Pito postavimo v hladilnik za 30 minut, nato jo postrežemo. Dober tek.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri