Čas se ne ustavlja, se staranju sploh lahko zoperstavimo?


Staranje je neizbežno dejstvo za vsakega izmed nas, zato je večno vprašanje, kako se mu uspešno upreti.

Veliko žensk, in tudi vedno več moških, najde odgovor v redni uporabi krem, serumov, losjonov in dodatkov, ki prikrivajo znake staranja. Za občutek: Leta 2017 je bil svetovni trg izdelkov proti staranju ocenjen na 324,6 milijarde USD. Do leta 2022 naj bi dosegel vrednost kar 429,0 milijarde USD. Ljudje očitno neumorno iščemo lepotilni eliksir, ki upočasnjuje ali celo preprečuje staranje.

Delno nam ohranjanje mladostnega videza lahko uspe s kozmetiko in lepotnimi posegi. Oboje se v zadnjih letih zelo razvija in na voljo je vedno več bolj ali manj uspešnih tretmajev. Za večino velja, da jih je smiselno začeti uporabljati dovolj zgodaj, ko prvi znaki staranja še niso vidni.

O staranju in ohranjanju mladostnega videza smo se pogovarjali z Andrejem Testenom, dr. med., specialistom plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije.

Kdaj po vašem mnenju je smiselno začeti z lepotnimi posegi?
Ko te nekaj moti dovolj, da greš skozi postopek posega in rehabilitacijo. Ne razumem, zakaj bi za nek poseg obstajala prava starost. Ko si preveč zguban, greš na face lift, pa če je to pri tridesetih, štiridesetih ali petdesetih. Ko trpiš, ker so otroci spili prsi in so kot prazne vrečke, greš na korekcijo … Posegi zelo blagodejno vplivajo na dušo in splošno dobro počutje. To pa se odraža v vsakdanjiku.

Kaj je botoks in kaj so polnila?
Botoks je preparat za glajenje mimičnih gubic, saj z njim omrtvimo določeno skupino mišic. Lahko se ga uporabi za delno preoblikovanje obraza. Ožanje obraza, dviga obrvi … Polnilo pa je hialuronska kislina, ki se uporablja za zapolnitev določenih sledi staranja. Z leti se namreč koža tanjša in izgublja vlago, kosti atrofirajo.
S polnilom nadomestimo izgubljeni volumen na obrazu, spremenimo obliko nosa, povečamo brado, ličnice, ustnice … Če se pretirava, pa lahko človek izgleda nenaravno, kar je razlog za občasen odpor proti uporabi polnil in botoksa.

Kaj poleg lepotnih posegov še svetujete za ohranjanje mladostnega videza?
Uporabo krem z zaščitnim faktorjem. Če želite omiliti znake staranje kože in število globokih gub, pa je predvsem nujno, da kožo nahranite od znotraj, za kar priporočam hidrokolagen. Pomaga pri videzu kože, rehabilitaciji … Ima veliko dobrih učinkov na staranje, pa še dobrega okusa je.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si