Če pijete kavo, ste na dobri poti, da postanete pisatelj


Kava je ena izmed tistih čarobnih pijač, ki učinkuje že po eni sami popiti skodelici -– pomaga pri osredotočenosti in pozornosti, varuje pred utrujenostjo in s tem pospešuje produkcijo kreativnih idej. Tako ritual priprave kave številnim služi kot odskočna deska h kreativnemu razpoloženju, predvsem ljuba je med pisatelji.

Ideje so bistvene za ustvarjalnost. Nove ideje producirajo več idej, ki sčasoma vodijo do ustvarjalnih odkritij. Ker vemo, da ima kava “supermoč” in ta pomaga k ustvarjanju. In v dneh, ko pisec izgublja pisateljski navdih, je skodelica kave podobna čarovniji. Kava v možganih sproži gumb, ki preklopi telo na drugo frekvenco.

Kavarne so pogosto pisateljeve pisarne in kava njihovo črnilo. Kliše z nekaj resnice in dobrim razlogom.
Dobro znana je zgodba o tem, kako je J. K. Rowling svojo prvo knjigo o Harryju Potterju napisala v edinburški kavarni. Zgodba je postala urbani mit, ko so se razširile govorice, da je pisala v kavarni, ker si v svojem stanovanju ni mogla privoščiti ogrevanja. No, J. K. razbija mit s pojasnilom, da je bila kavarna varuška njenega otroka, ki je na poti na kavo zaspal in tako se je Rowlingova lahko posvetila pisanju svojih uspešnic. Prav tako pravi, da je glavna prednost pisanja v kavarnah, da si ni treba sam skuhati kave in da je vzdušje v kavarni zelo prijetno okolje za pisanje.
Kavarna The Elephant House že več let privablja tako turiste kot pisatelje iz vsega sveta in številni trdijo, da so v njej že doživeli pravi ustvarjalni navdih. Je za to zaslužno vzdušje v kavarni ali dobra kava, ki jo v njej postrežejo? Vsekakor se je v tej kavarni rodila urbana legenda, da se knjižne uspešnice najbolje pišejo ob kavi in s tem sprožila naval pisateljev, ki kreativni navdih iščejo v hipsterskih kavarnah.

Številni pisatelji si želijo pisati v domačem okolju
Medtem ko številni pisatelji ostajajo navdušeni nad pisanjem v kavarnicah, jih je prav tako veliko, ki ne morejo pisati nikjer drugje kot v svojem svetem prostoru, stran od ljudi. Veliko pisateljev želi imeti popoln mir pred zunanjim svetom in si kavo skuhajo sami.
Pisateljska dela so torej pogosto bolj povezana s kavo kot s prostorom, v katerem kavo pijejo. Svetovno znani pisatelji so skodelice kave praznili skozi celotno ustvarjalno obdobje.

Svetovno znani avtorji so kreativni navdih iskali v skodelici kave
Za Jeana-Jacquesa Rousseauja je znano, da je živel ob kavarni, in ko so zjutraj začeli z mletjem kave, je ritualno odprl okna svojega stanovanja, da bi ujel čim več kavnih vonjav. Pesnik Alexsander Pope je rekel, da je kava tista, ki politika naredi modrega, da lahko vidi vse stvari z napol zaprtimi očmi. Irski pisatelj Jonathan Swift je potreboval kavo zmeraj, ko se je lotil pisanja. Balzac, ki mu pripisujejo 50 skodelic kave na dan, naj bi se zbudil vsak dan ob enih ponoči in neprestano pisal do osme zjutraj, prespal uro in pol ter ponovil ritem do četrte ure popoldan. Sliši se noro, a dela, ki jih je zapustil za seboj, dokazujejo njegovo genialnost. Podoben kavoljub je bil Voltaire, za katerega so trdili, da je popil 30 do 40 skodelic kave dnevno in doživel zavidajočih 83 let. Zanimivo je, da je svojo skodelico kave mešal s čokolado.
Loka kava je z znamko Loka Special, ki čokoladne note že vsebuje, učinkovito naredila korak k okusu, kot ga je imel Voltaire. V sebi združuje prefinjenost skrbno izbranih kavnih semen, čokolado, ki je rasla s kavo in preprostost priprave premium kofetarske izkušnje v lastni kuhinji. Čokolada, kava ali druga z drugo, kot je v kavi Loka Special, naj bo pravi kreativni oddih, in kjerkoli se boste odločili pisati na Svetovni dan knjige, ki je 23. aprila, pišite s srcem in zagotovo vam bo uspelo. Če ne drugega, lahko napišete ljubezensko pismo. To bo zagotovo ogrelo srce tistega, ki ga imate radi. In to je bistvo pisanja.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si