Chanel Première ura

V urarskem svetu je CHANEL ura Première sijoča ​​zvezda vse od leta 1987. Z izbiro osmerokotne oblike po navdihu stekleničke ikoničnega parfuma št. 5 za njeno ohišje in odeto v črni lak ter prepletenega usnja in paščka z verižico, ki jo je navdihnila ikonična prešita torbica je Première presenetila urarski svet, ki so ga do takrat vodili moški kodeksi. Ker je bila edinstveno sodobna. In petintrideset let po nastanku, se ta avtentična lekcija o stilu ponovno pojavlja v svoji izvirni različici, oblikovani v svoji najbolj cenjeni kakovosti: brezčasni privlačnosti.

PRESENEČENJE
Prvo urarsko kreacijo hiše CHANEL, uro Première, je leta 1987 zasnoval Jacques Helleu, Chanelov umetniški direktor. Trideset let prej se je pridružil modni hiši, da bi poskrbel za “probleme okusa”. Ta izjemen človek, ki se je znamki Chanel posvetil od 18. leta starosti, se je še vedno šaljivo spraševal, “za kaj gre”, čeprav je bil uspeh ure Première potrdilo njegovega vztrajnega talenta. »Boril sem se, da bi naredil dizajn, ki je močan, edinstven, ki bi – več kot le lansiranje ene same kolekcije – postal večna referenca,« je izjavil človek, ki je CHANEL popeljal v svet urarstva.

MUZA
Za Arnauda Chastaingta, direktorja urarskega ustvarjalnega studia, Première uteleša duh urarstva CHANEL.
“Première je bila prva stran v naši zgodovini urarstva. Nastala je iz absolutne svobode ustvarjanja in je sprožila vizijo, “Allure of Time”, kot jo meri CHANEL. Leta 2022 sem želel, da Première najde svoje mesto znova in da jo postavimo v središče naše kolekcije. Ta kreacija je naš DNK in koda znamke CHANEL skozi in skozi. Première je veliko več kot ura, je lekcija stila.”

SVOBODA
Če je Première naredila izjemen vstop, je bil to najprej in predvsem zato, ker se je osvobodila moških kodeksov, da bi se pojavila– tesno prilegajoča ali svobodna kot zapestnica – na zapestjih žensk. Prvič ura, namenjena ženskam, ni bila pomanjšana različica moške ure, temveč elegantno drzna kreacija, v celoti posvečena njim. Od leta 1987 duh Première živi naprej kot oda svobodi vsake ženske, ki živi v sedanjosti in izkoristi trenutek.

IKONA(E)
Številčnico Première in poševno steklo sta takoj prepoznavna po svoji osmerokotni obliki. Geometrija, neposredno navdihnjena z zamaškom stekleničke parfuma N°5, ki spominja na obris trga Vendôme, ki si ga je Gabrielle ogledovala iz svojega apartmaja v Ritzu. Tej ikoni se pridružuje še ena: prepleteno usnje in verižni trak ikonične prešite torbe. Pri Première je to prilagodljiva zapestnica, opremljena z neverjetno prefinjeno zaponko. Tako se Première igra s temi ikonami, da ustvari novo, takšno, ki bo vzdržala preizkus časa.

ČRNA & ZLATA
Črna lakirana številčnica v zlatem osmerokotnem ohišju: elegantna površina se razteza, nenapeta zaradi minevajočega časa. Ni številk ali indeksov, ni sekundnega kazalca ali prikaza datuma. Pod poševnim steklom se v tem mikrokozmosu neskončnosti gibljeta dve niti, zaključeni z zlatom, medtem ko krona s dopolnjuje to dvobarvno geometrijo.

Leta 1987 je CHANEL za lansiranje Première odprl dva namenska butika – v Parizu na 40 avenue Montaigne in v Ženevi na 43 rue du Rhône – leta 1990 pa je sledil place Vendôme. Tam se je pojavila ura Première z vso svežino in šarmom jeune première, ki je prikazala svoje številne različice v preteklih letih s tako domiselnostjo kot eleganco. Leta 2022, ko CHANEL urarstvo in fini nakit najde svoj novi dom v popolnoma prenovljeni mestni hiši na 18 place Vendôme, se Première vrača v središče pozornosti, v različici, ki je subtilno poenostavljena in – vedno tako zvesta sama sebi – odločna ura čas.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si