Chupa Chups praznuje 60 let


Lizika je genialen izum! Ampak… ali ste vedeli, da je preteklo samo 60 let, odkar lahko v tej sladkariji uživamo brez umazanih ali lepljivih prstov? Pridružite se nam na zanimivem popotovanju v preteklost in prisluhnite zanimivi zgodbi Chupa Chups lizike.

Otroci jih obožujejo in se jim težko odpovejo tudi ko že enkrat odrastejo. Sladkarije navadno povezujemo z nagajivimi otroškimi leti in bonboni so bili od nekdaj najbolj pri srcu malčkom. Nad tem pa niso bili najbolj navdušeni njihovi starši. Le kdo bi se veselil neprestanega brisanja otroških rok in pranja lepljivih hlačnih žepov? Namreč tja so jih otroci radi tlačili, preden so jih do konca polizali. A že sama misel, da bi starši otrokom priljubljene sladkarije prepovedali, je bila nepredstavljiva. To ni bilo potrebno, saj je (nerešljivo) zagato lepljivih otroških ročic v 1950-ih rešil španski slaščičar Enric Bernat.
Razmišljal je o tem, kako jesti bonbone in pri tem uživati, istočasno pa ustreči starševskim zahtevam po čistoči. In nato se mu je posvetilo! Dobil je briljantno idejo in se odločil bonbon postaviti na leseno vilico, kasneje pa na paličico. Kako preprosto, mar ne? Na tak način ponavadi pride do najbolj prekrasnih odkritij in tako se je leta 1958 rodila lizika.

Kako jo poimenovati?
Sladek izum je bil rojen, a kako ga poimenovati? Prva ideja je bila ’Gol’, a nad njo Bernat ni bil najbolj navdušen, zato je nadaljeval z razmišljanjem. Njegova naslednja domislica ’Chupa’ mu je bila veliko bolj všeč. Kljub temu, da se je ime Chupa že pojavilo na televizijskih ekranih, pa se ga je Bernat odločil še enkrat spremeniti. In tako je leta 1960 lizika dobila ime ’Chupa Chups’.

Njen logo je ustvaril Salvador Dalí
Lizike so hitro postale zelo popularne po celem svetu, zato je Bernat začel razmišljati o še eni spremembi, tokrat o drugačnem logotipu. Želel ga je zamenjati z bolj zanimivim in prepoznavnim.
Leta 1969 mu je na pomoč priskočil svetovno znan umetnik Salvador Dalí. Novega logotipa se je domislil tako, da je kar med njunim sestankom na prtiček skiciral legendarno rožo. Logotip, ki ga poznamo danes, je le malenkost drugačen od njegove prvotne skice.

Lizike morajo biti na vidnem mestu
A slaščičar se ni ustavil pri legendarnem logotipu. Želel je, da bi njegove lizike v trgovinah vedno bile na vidnem mestu, zato se je kmalu domislil znamenitega stojala. Lizike je postavil na blagajniški pult na posebna in barvita stojala, da so jih vsi brez težav videli. Zahvaljujoč tej odlični ideji, je prodaja lizik narasla.

Ali ste vedeli da:
• so leta 1965 proizvedli 800 lizik, 7 let kasneje pa kar 3 milijone lizik?
• so Chupa Chups lizike danes na voljo v več kot 150 državah po celem svetu?
• je Chupa Chups lizika posebna zaradi svoje okrogle oblike in obroča, ki spominja na Saturn?
• je v nekaterih državah ’Chupa Chups’ sinonim za liziko?
• če bi z vsemi lizikami, ki se pojejo v enem letu, sklenili krog okoli sveta, bi ga obkrožili 12 krat?
• Salvador Dalí ni bil edini zvezdnik povezan s Chupa Chups? Chupa Chups je sodelovala tudi z vrhunskimi glasbeniki, kot so Spice Girls, Michael Jackson in Madonna.

Več od klasične lizike
Chupa Chups družina lizik se neprestano širi, tako da vsak najde nekaj po svojem okusu. A pomembni niso samo okusi (npr. jagoda, cola, jabolko, češnja, jagoda-smetana, malina-vanilija), ampak tudi njihova velikost. Ali ste vedeli, da obstaja več velikosti lizik Chupa Chups? Klasična tehta 12 gramov, mlajšim otrokom je namenjena 6 gramska, največji ljubitelji lizik pa si radi privoščijo 29 gramsko, ki ima v sredini žvečilni gumi. Paleta Chupa Chups lizik je zelo široka in vsebuje tudi posebne lizike: Melody Pops s piščalko, Crazy Dips s prasketajočim prahom ali Surprise z majhno igračko. Blagovna znamka Chupa Chups uspešno sledi trendom in jih neprestano izboljšuje. Ali se tudi vi strinjate, da si otroštva brez njih preprosto ne znamo predstavljati?

Praznujemo tudi v Sloveniji
Okrogli jubilej lizike Chupa Chups praznujemo tudi v Sloveniji. K sodelovanju je najbolj slavna lizika povabila ambasadorje Niko Zorjan in skupino BQL, na socialnih medijih pa so se z lizikami sladkale tudi priljubljene YouTuberke Tia Petek, Lana Novak, Rebecca, Kaja Karba, Kaya Solo in Marija z mosta.

ambasadorji chupa chups

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si