Čips iz sladkega krompirja z rožmarinom

Maja in JernejPripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Nisva bila največja oboževalca čipsov, dokler ga nisva začela pripravljati doma. Zakaj? Ker sva lahko na ta način super kreativna z okusi, ti pa so lahko čisto prilagojeni najinemu počutju, volji in vzdušju. Super, kajne? Ta čips je sila preprosto narediti in sigurno imate vse, ali vsaj večino sestavin doma, kot so krompir ali sladek krompir ali katera druga gomoljna zelenjava + rastlinsko olje, sol in zelišča / začimbe. Midva sva se pred meseci zaljubila v točno ta okus, čips iz sladkega krompirja z rožmarinom, vendar je možnosti neskončno, odločitev in izbira začimb je 100% vaša. Prepričana sva, da se bo kmalu znašel tudi na vašem seznamu oboževanih prigrizkov.

Čas priprave: 40 minut

sweetpotatochips_jernejkitchen_01

SESTAVINE (za 4 osebe):
ČIPS IZ SLADKEGA KROMPIRJA

3 sladki krompirji, srednje veliki

400ml rastlinskega olja, za cvrtje

3 žlice morske soli

1 vejica svežega rožmarina

POSTOPEK:

NAREŽEMO KROMPIR

Očistimo in osušimo sladki krompir. S pomočjo ostrega noža (ali mandoline) ga narežemo na zelo tanke rezine. Odlično je, da so vse rezine krompirja narezan čim bolj enakomerno. Na ta način zagotovimo hrustljavost čipsa.

CVRTJE

Ventilacijsko pečico segrejemo na 120 °C. Na močan ogenj pristavimo globoko kozico (primerno za cvrtje), vanjo pa vlijemo rastlinsko olje. Počakamo, da olje dosežemo 175 °C, nato vanj previdno potopimo krompirjeve rezine (v kolikor imamo košaro za cvrtje, uporabimo to). Cvremo 2 – 3 minute v intervalih. Pazimo, da ne damo preveč rezin naenkrat. Čips odstranimo iz ognja in ga položimo na pekač, obložen s papirnatimi brisačkami.

PEKA

Papirnate brisačke zamenjamo s svežimi in pekač s čipsom postavimo v pečico. Pečemo 8 – 10 minut.

POSTREŽEMO

V možnarju dobro zdrobimo vejice rožmarina in sol, tako da dobimo dišečo rožmarinovo sol. To posujemo po čipsu iz sladkega krompirja in postrežemo. Uživajte in dober tek.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si