Grazia 99

ČUDOVIT KORENČKOV KOLAČ Z BOGATO KAKI VANILIJEVO KREMO

GourmetPripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Čisto nič drugačna nisva kot večina ljudi. Obožujeva sladice, slaščice, piškote, torte, pogače in še kaj. Velikokrat tudi takšne, ne presladke. Ta korenjeva torta je nastala preprosto, ker je kljub prvim snežinkam na vrtu še vedno ogromno zdravega korenja, ki ga skušava čim bolj raznovrstno koristiti. Zakaj pa ne tudi v pecivu. Da pa ne bi bilo predolgočasno, sva dodala v testo dodala še oreščke in brusnice, vmes pa sva skrila še bogato vanilijevo kremo s kakijem. Res čudovito in ne presladko.

Za 8 oseb carrotcake_jernejkitchen

Čas priprave: 20 minut 
Čas pečenja: 50 minut

SESTAVINE:

VANILIJEVA KAKI KREMA
300ml mleka, polnomastnega
½ vanilijeve palčke
2 rumenjaka
1 jajce
40g sladkorja
40g gladke bele moke, tip 500
1 ščepec morske soli
20g masla
1 zrel kaki

KORENČKOV KOLAČ

350ml korenčkovega soka
250g pirine moke
1 jajce
1 čajna žlička sode bikarbone
1 čajna žlička pecilnega praška
1 čajna žlička mešanice mletega cimeta, mletega pimenta in mletega ingverja
3 večji korenčki, olupljeni in naribani
100g mešanice oreščkov in brusnic
sladkor v prahu za posip

POSTOPEK:

1. VANILIJEVA KAKI KREMA
Najprej pripavimo vanilijevo kaki kremo. V kozico nalijemo mleko in dodamo vanilijevo palčko. Pristavimo na srednje močan ogenj, zavremo. V večjo posodo dodamo rumenjaka in jajce. Dodamo sladkor in stepemo, s pomočjo metlice, tako da dobimo belo barvo. Dodamo moko, ščepec soli in stepamo naprej, tako da dobimo gosto zmes.

2. Tretjino vročega mleka dodamo k mešanici in hitro zmešamo. Dodamo preostalo vroče mleko, neprestano mešamo, pazimo, da ne nastanejo grudice. Ko je vse skupaj dobro premešano, damo nazaj v kozico, znižamo temperaturo in kuhamo 3 minute. Neprestano mešamo, tako da se krema zgosti. Odstavimo in dobro vmešamo maslo. Kaki olupimo, odstranimo semena in ga s pomočjo paličnega mešalnika zmiksamo v pire. Pire dobro vmešamo v še vročo kremo.

3. KORENČKOV KOLAČ
Korenčkov sok nalijemo v manjšo posodo, dodamo jajce in kokosovo olje, premešamo. V večjo posodo damo pirino moko in mlete mandlje, premešamo z leseno kuhalnico. Prav tako dodamo sodo bikarbono in pecilni prašek. Korenčkov sok z jajcem in kokosovim oljem vlijemo med suhe sestavine in zelo dobro premešamo. Sesekljamo oreščke in brusnice. Dodamo h korenjevi masi in premešamo. Očistimo, olupimo in naribamo korenje. Dodamo k masi in premešamo.

4. POSTREŽEMO
Pečico segrejemo na 170 °C. Model obložimo s papirjem za peko, polovico mase porazdelimo po modelu. Po sredini nabrizgamo vanilijevo kaki kremo. Prekrijemo s preostalo polovico mase. Pečemo 50 minut. Postrežemo z žličko creme fraiche ali žličko kisle smetane.

 

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si