Čudovita kostanjevo bučna rižota

VP_2Pripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Sezonske rižote so vsekakor ena izmed jedi, ki so odlične za hitro, slastno tedensko kosilo. Jeseni rada kombinirava kostanje in bučo, ki skupaj tvorijo res čudovito, sladko harmonijo okusov. Žajbelj in panceta pa se odlično podata k jedi kot pika na i. Poskusite, res je krasna in težko se ji boste uprli. Kremna, slastna in čisto malo sladka, yummm, že imava lušte!

 

 

risotto_jernejkitchenZa 4 osebe
Čas priprave: 25 minut
Čas kuhanja: 25 minut

SESTAVINE:

1x recept bela rižota (tukaj: http://www.jernejkitchen.com/sl/recepti/riz/bela-rizota)
250g pečene buče
100g kostanja, kuhanega ali nesladkanega pireja
1 ščepec črnega popra in morske soli
100ml zelenjavne osnove ali vode
50g masla
1 pest sveže žajblja
4 kostanji, kuhani ali grobo sesekljani

POSTOPEK:

1. BUČA IN KOSTANJI
Najprej spečemo bučo. V kolikor boste kuhali tudi kostanje, zarežite križ na eni strani kostanja, s pomočjo ostrega, kuhinjskega noža. Na ta način bodo hitreje kuhani, 10 – 15 minut. Kostanje ohladimo pod hladno tekočo vodo in jih olupimo. Ko je buča pečena, pričnemo s pripravo bele rižote.

2. RIŽOTA
V blenderju zmiksamo 250g pečene buče, 100g kuhanih kostanjev ali kostanjevega pireja, ščepec morske soli, ščepec sveže mletega črnega popra in 100ml zelenjavne osnove ali vode. Miksamo 10 minut, oziroma dokler ne dobimo svilenega, gladkega pireja. Tega dodamo k rižoti na koncu 2. koraka (recept Bela rižota).

3. POSTREŽEMO
Nadaljujemo s kuhanjem bele rižote, kot piše v receptu. Medtem ko rižota počiva, pristavimo ponev na močan ogenj. Stopimo maslo, da se prične peniti in dodamo žajbljeve liste ter sesekljan kostanj. Pražimo približno 3 minute oziroma tako dolgo, da postanejo listki zlati in hrustljavi. Rižoto začinimo po okusu s soljo in poprom ter postrežemo s praženimi žajbljevimi listki, rjavim maslom in sesekljanimi kostanji. Lahko pa dodamo tudi malo pražene pancete.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si