Danes ne pozabite na jutranji razteg

Med spanjem se telo obnavlja, zato je spanec zelo pomemben. Z jutranjim raztegom se lažje in manj stresno prebudite, telesu in umu pa omogočite boljše delovanje. Sploh če niste jutranji tip človeka, boste z jutranjim gibanjem laže našli stik s seboj in svojim telesnim ritmom. Vaje izvajajte počasi in ne tekmujte s časom. Podarite si stik s telesom, opazujte dihanje in dele telesa, podarja Martina Razinger (Studio Fly99), ki je z GRAZIO delila naslednje vaje!

1. Turški sed

Začetni položaj: Udobno sedite na sednicah. Položaj kolen, gležnjev in stopal naj bo udoben. Poravnajte trup in vrat, brado rahlo potisnite notri. Obraz je sproščen, oči zaprte, dlani so sproščene na kolenih. 

Izvedba: Povezujte misli z dihanjem. Poskušajte vračati pozornost na dihanje. Opazujte dolžino vdiha in izdiha ter kako celo telo diha.

Pozornost: Z vso pozornostjo opazujte, kako se počuti telo, kako vam je v trenutku.

2. Dvig rok

Začetni položaj: Sedite v turškem sedu. Roke so sproščene ob telesu, med vajo ne dvigujte pogleda.

Izvedba: Z vdihom dvigujete dolge in poravnane roke do linije ušes. Dlani poravnajte.

Pozornost: Z dvigovanjem rok podaljšujete hrbtenico iz križa vse do vratu.

3. Odklon sede

Začetni položaj: Sedite v turškem sedu. Roke so dvignjene in dolge, dlan na dlan. Pogled je usmerjen naprej.

Izvedba: Z izdihom trup raztezate v eno stran, z vdihom ga poravnate. Z izdihom se raztezate na drugo stran.

Pozornost: Med gibanjem vstran so ramena in lopatice sproščeni. Ne krčite rok oz. komolcev. Ves čas sedite na obeh sednicah.

4. Otrok in strešica

Začetni položaj: Klečite na kolenih, stopala so sproščena, roke so dolge na dlaneh, čelo je v stiku s tlemi. Dihajte v zadnji del trupa.

Izvedba: Z vdihom se dvignite v štirinožni položaj, z izdihom raztezajte v strešico.

Pozornost: Gibajte se tekoče in sledite ritmu dihanja. Bodite čim bolj nežni do telesa, predvsem do kolen in komolcev v strešici.

5. Predklon

Začetni položaj: Stojite v širini kolkov. Čutite stopala, kolen ne raztezate preveč. Roke in ramena so sproščeni.

Izvedba: Primete komolce. Z izdihom potujte proti tlom, kot bi preštevali vretence za vretencem. V predklonu predihajte. Z vdihom se počasi poravnajte v stoječi položaj.

Pozornost: Težišče na stopalih naj bo bolj na prstih, zadnjice ne potiskajte preveč nazaj. Med potovanjem v predklon vključujete moč svojega centra. Ramena so sproščena, pogled je usmerjen v prsni koš.

6. Širok Počep

Začetni položaj: Stojite širše. Stopala so odprta in kolena v smeri palcev na nogi. Prekrižajte prste in držite dlan na dlan.

Izvedba: Z izdihom potujte proti tlom v širok počep. Zadnjico spuščajte proti tlom, ne potiskajte je nazaj. Podaljšujete trup in roke.

Pozornost: Če niste gibki v kolkih in nogah, se ne spuščajte globoko. Pazite na položaj trupa, ne potiskajte ga naprej. Brado ne vlecite proti stropu, kolena ostajajo široko.

Ostanite zdravi in v formi! 

Foto: Nina Krajnc

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si