Danes za zajtrk: poširana jajčka ali palačinke?

Eden od naših najljubših jedi za zajtrk so vsekakor poširana jajca. Ko pa dodamo še domači kruh, avokado, jogurt in suh paradižnik pa je učinek že čisto fantastičen, bombastičen. Ampak nemške palačinke s čokolado … Hm, težko se je odločiti!

Poširana jajčka z avokadom in suhimi paradižniki

Takšen zajtrk je rezerviran predvsem za vikende, ko se je super razvajati in si vzeti čas zase in za ljubljene.

Sestavine

salsa s suhimi paradižniki

1 pest suhih paradižnikov

1/4 čebule, olupljene in drobno sesekljane

2 stroka česna

1/2 čilija

1 žlica olivnega olja

1 čajna žlička balzamičnega kisa

sol in poper

Poširana jajčka z avokadom

1 avokado, zrel

sok 1/2 limone

2 sveži jajci

2 žlici čvrstega (grškega) jogurta

sol in poper

Postopek

salsa s suhimi paradižniki

Najprej pripravimo salso s suhimi paradižniki. Drobno nasekljamo suhe paradižnike, čebulo, česen in čili. Na kuhalnik pristavimo manjšo ponev. Dodamo olivno olje in prepražimo sesekljane sestavine. Pražimo na nizkem ognju 5 minut. Dodamo balzamični kis in odstavimo. Solimo in popramo po okusu. V toasterju popečemo kos kruha in na tanko narežemo avokado. Pokapljamo s sokom limone, tako da ne oksidira (postane rjave barve). Na kuhalnik pristavimo kozico, jo napolnimo z vodo. Voda naj bo 7 – 10 cm visoko. Vodo segrejemo skoraj do vrelišča, na dnu posode se pričnejo pojavljati majhni mehučki (voda mora imeti mora med 80 – 90 °C). Jajce previdno razbijemo v skodelico za kavo, pazimo da je rumenjak nepoškodovan. S pomočjo žlice naredimo v vodi rahel vrtinec. Jajce previdno spustimo v sredino vrtinca in kuhamo 3 – 4 minute. Jajce previdno dvignemo s pomočjo penovke in preverimo, da je beljak na dotik čvrst, rumenjak pa mehak.

Nasvet

Po dveh minutah z žlico previdno jajce pomaknemo po dnu, tako da se jajce ne prime na dno. Popečen kruh premažemo z žlico čvrstega jogurta. Nanj položimo rezine avokada in poširano jajce. Dodamo salso iz suhih paradižnikov, solimo in popramo po okusu. Dober tek.

Božansko dobra čokoladno bananina nemška palačinka

Banane, lešniki in stopljena čokolada so božanski že sami po sebi, skupaj s to mehko, rahlo palačinko pa nastane že nadnaravno čudovita jed.

Sestavine

zmes za nemško palačinko

25 g masla

3 jajca

125 ml mleka

95 g gladke bele moke, tip 500

bananin nadev

2 žlici sladkorja v prahu

30 g lešnikov

50 g temne čokolade, stopljene

2 banani

Postopek

Stopimo maslo. Pečico segrejemo na 230 °C. Na srednje močnem ognju v ponvi raztopimo maslo. Postavimo na stran, da se maslo nekoliko ohladi, na sobno temperaturo. V skledi razžvrkljamo jajca. Dodamo mleko in moko ter ščepec soli. S pomočjo kuhinjske metlice mešanico dobro premešamo. Dodamo stopljeno in ohlajeno maslo. Dobro premešamo, da dobimo gladko maso in vlijemo nazaj v ponev, v kateri je še dno namaščeno od topljenja masla. Postavimo v pečico in pečemo 15 minut na 230 °C, nato znižamo temperaturo na 175 °C in pečemo še 5 minut.

Nasvet

Te palačinke se ob robovih dvignejo za vsaj 10 cm, tako da formirajo obliko posode. Vendar bodo začele kmalu padati skupaj, ko jih bomo dali iz pečice. Nemško palačinko postrežemo takoj. Posujemo jo s sladkorjem v prahu. Olupimo in narežemo banani, koščke razporedimo po centru palačinke. Dodamo še sesekljane lešnike in stopljeno čokolado. Dober tek.

Še več receptov za zajtrk, kosilo, večerjo ali kar tako, najdete na: jernejkitchen.com

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si