Delodajalci iščejo kot že dolgo ne

V ljubljanskem Cankarjevem domu se je na Kariernem sejmu MojeDelo.com danes trlo iskalcev zaposlitve, kar 8.000 jih je prišlo, da bi med 65. podjetji iskali primernega zase ali preverili, kakšna je ponudba na trgu dela. Situacija na trgu dela je svojstvena, pravijo pri MojeDelo.com: Ponovni zagon gospodarstva je rezultiral v povpraševanju po kadrih v veliko večji meri, kot smo pričakovali. In zato je na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com kar 4000 delovnih mest, ki čakajo nove zaposlene.

Podjetja se veliko bolj ukvarjajo s svojimi zaposlenimi

»Dodatno vpliva na situacijo tudi oteženo uvažanje tuje delovne sile,« razlaga Tomaž Gorjup, direktor podjetja Styria digital marketplaces, lastnika znamke MojeDelo.com. »Sicer je največ povpraševanja po poklicih s področja proizvodnje, strojništva, tehničnih storitev, komerciale in prodaje ter elektrotehnike in elektronike.«Daleč najbolj iskani so delavci v proizvodnji, ravno zaradi manjšega dotoka tovrstnega kadra iz tujine, tako trenutno predstavljajo več kot 25 % odstotkov vseh aktivnih oglasov. V Sloveniji sicer že vrsto let poleg deficitarnega kadra kronično primanjkuje tehničnega kadra, kot so IT, elektro inženirji, strojni inženirji in inženirji mehatronike.

»Na račun pomanjkanja kadra opažamo, da se podjetja več ukvarjajo z obstoječim kadrom in delajo na tem, da jih zadržijo; vračajo se štipendiranja, vpliv je tudi na plače in ostale bonitete. Glede na podatke raziskave Global Talent Survey 2020, ki smo jo v Sloveniji izvedli skupaj z Boston Consulting Group (BCG), se je izkazalo tudi, da vse manj Slovencev želi delati v tujini, da jim je odnos s sodelavci pomembnejši od višine plače in količine plačanega dopusta,« pove Tomaž Gorjup, ki je zadovoljen, da se je Karierni sejem znova vrnil v živo.

Uspeh je pot, neuspeh je postaja

»Šole nas ne naučijo vsega tistega, kar se išče na trgu dela,« je v Štihovi dvorani Cankarjevega doma povedal strokovnjak za zaposlovanje Gorazd Prah: »Vi sami držite volan, s katerim lahko usmerite kariero kamorkoli želite.« To velja tudi za starejše iskalce zaposlitve. Njihov adut so, po mnenju Gorazda Praha, bogate izkušnje, ki jih morajo znati izpostaviti in biti najboljši prodajalec samega sebe.

Izpostavil je tudi pet lastnosti uspešnega iskalca zaposlitve:

  1. Ve, kaj išče, in delo ga navdušuje.
  2. Zna razložiti, zakaj se ga splača zaposliti.
  3. Zna priti do prave osebe (to ni nujno kadrovik, ampak vodja službe, kjer želi delati).
  4. Na iskanje se pripravi bolje kot delodajalec.
  5. Razume potrebe delodajalcev.
Mladi želijo delati v skladu s svojimi življenjskimi prepričanji

Mladi gotovo ne bodo šli v neko službo samo zato, da jo bodo imeli, je zbranim obiskovalcem povedal direktor podjetja Red Orbit Andraž Štalec. »Podjetja se morajo temu prilagoditi in jih vse od začetka vključevati v razvoj podjetja in jim pomagati pri načrtovanju njihove kariere v podjetju ter postavitvi ciljev. Meni se zdi zelo pomembno, da se s svojimi zaposlenimi pogovarjam, pa ne samo, da se pogovarjam, da jih slišim, kaj mi imajo za povedati. To se mi zdi ključno pri vsakem odnosu.«

Zmago Sagadin: »Zmagujejo tisti šampioni, ki so pripravljeni vztrajati«

Priljubljeni košarkarski trener Zmago Sagadin je napolnil dvorano z ljubitelji športa in jih večkrat dobro nasmejal s svojimi anekdotami. Z velikim zanimanjem so prisluhnili človeku, ki je celo življenje delal tisto, kar ima najraje.

»Strast je pomembna za uspešnost in to, da verjameš vase ter da imaš delovne navade,« je poudaril košarkarski strateg. »Mladim sem vedno dajal priložnost, prepoznal sem njihov talent in jih vzgajal. Vedno se mi je zdelo pomembno, da športnik vsak dan da svoj maksimum, kar seveda ni lahko, je pa nujno za napredek, ki vodi v uspeh,« je dejal Sagadin in poudaril, da so uspeli tisti košarkarji, ki so bili pripravljeni delati za svoj uspeh.

Čisto vsak človek je nadarjen

Da ima vsak človek talent, a da vsakemu družba ne da priložnosti, da bi se izkazali, je povedala Katja Ujčič, svetovalka na področju odkrivanja in razvoja talentov ter nadarjenosti. »Talent je skrit v naši podzavesti, žal pa so v današnji družbi pomembnejše druge stvari, kot sta denar in slava. Zato je zelo pomembno, da ne silimo v službe, ki nas bodo pripeljale v izgorelost, ampak da gremo tja, kjer lahko uporabljamo svoje talente,« je poudarila Katja Ujčič in dodala, da je glavni namen talenta v tem, da nekaj ustvarjamo in na ta način osmislimo svoje življenje. In talent se pojavi takrat, ko uživamo: »Vprašajte se, česa se res veselite in kdaj kreirate kaj novega, pa čeprav je to peka kruha.«

Trening možganov

»Prva stvar, ki bi se jo morali naučiti v šoli je, kako se učiti,« je svoje predavanje začela učiteljica Super spomina Kaly Kolonič.

V 48 urah izgubimo 80 % spomina, govorimo o kratkoročnem spominu, a z določenimi tehnikami se ga lahko pretvori v dolgoročnega, je obiskovalcem pojasnila Kaly Kolonič: »Sami si postavljamo omejitve v življenju, s pravimi tehnikami pa se lahko naučimo odpreti možgane.

Imamo veliko informacij, s posebnimi meta tehnikami pa si jih lahko zapolnimo. To je kreativen način pomnenja. Ne obstaja dober ali slab spomin, samo bolj ali manj natreniran.«

»Možgani delujejo podobno kot mišice, s treningom se razvijajo in ‘rastejo’,« poudarja psihologinja Monika Legnar, »najboljši trening za možgane pa so učenje in nove izkušnje. Ne glede na to, koliko smo stari. Neznanje naj spodbudi motivacijo, da se naučimo česa novega«.

Dolgčas je nujno potreben

»Dolgčas ima v Sloveniji negativno konotacijo,« je povedala psihologinja Eva Boštjančič in dodala, da je dolgčas v resnici nujno potreben, zato ga je treba znati dobro izkoristiti. »Takrat so možgani prosti, kreativni, sproščeni in lahko drugače vidimo stvari. Dolgčas lahko koristno izkoristimo za razmišljanje, tako lahko rečemo, da je dolgčas produktiven in nas izpopolnjuje,« je poudarila Eva Boštjančič in dodala: »Če nam je dolgčas v službi, lahko pomagamo kolegom pri delu ali pa pridemo na karierni sejem iskat novo službo.«

Več kot 65 priložnosti za zaposlitev

Obiskovalci so na Kariernem sejmu MojeDelo.com v Ljubljani tkali nove karierne vezi z več kot 65 razstavljavci, med njimi so bila podjetja Krka, d. d., Ikea, d. o. o., Lidl, d. o. o., Petrol, d. d., Kolektor, d. o. o., Iskra, d. o. o., Nova KBM, d. d., Gen-I, d. o. o., Coca-Cola HBC Slovenija in številni drugi.

HR-specialisti so nudili brezplačna svetovanja, na voljo je bil foto kotiček, psihometrično testiranje in test IQ ter tečaj Excela.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si