Dobili bomo sodobno Kofetarico


“Vse sem hotela videti na svetu in pogledati za vsako zaveso, vedno me je gnalo naprej. In danes mi ni žal. Videla sem svet in življenje; bilo je lepo in polno sonca. Ni mi žal,”
je tri leta pred smrtjo dejala naša največja slikarka Ivana Kobilca. S čarobnimi prsti je kraljica slikarstva ustvarjala umetnine in živela barvito in polno, kot je tudi slikala. Njeno najbolj znano delo Kofetarica letos praznuje 130 let.

Ker mineva 130 let od nastanka čudovite slike Kofetarice, so se pri Loka kavi, ki na svoji embalaži nosi motiv Kofetarice, odločili, da počastijo visoko obletnico te slike in pomen, ki ga ima Ivana Kobilca za zgodovino slovenske umetnosti. Loka kava je k sodelovanju povabila Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO). Nastal je projekt Sodobna Kofetarica.

“V okviru projekta bo izveden natečaj za najboljšo sodobno poustvaritev Kofetarice, namenjen študentkam in študentom Oddelka za slikarstvo in Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO. Z izzivom se bodo spoprijeli pod mentorstvom profesoric in profesorjev UL ALUO. Natečaj se bo zaključil decembra 2018. Avtorice in avtorji 10 najboljših del bodo nagrajeni, dodatna motivacija za sodelovanje v natečaju je razstava finalistov, ki bo sledila januarja 2019. Z zmagovalnim motivom Sodobne Kofetarice pa bo opremljena tudi nova omejena serija skodelic Loka kave,” je dejala Izr. prof. mag. Lucija Močnik Ramovš, dekanja UL ALUO.

Pri Loka kavi so počaščeni, da bodo lahko sodelovali s priznano slovensko Akademijo, kjer se kalijo mladi talenti v umetnosti. In prav to je bil razlog, da so se odločili za projekt Sodobne Kofetarice. “Z željo, da bi proslavili delo Kofetarica, ki je naš prepoznavni znak, in v želji, da bi to čudovito stvaritev predstavili tudi mlajši generaciji, smo se odločili, da z mladim znanjem in domišljijo ustvarimo Sodobno Kofetarico. Na ta način dajemo poklon tudi slovenski umetnosti,” je povedala Žuža Gorinšek iz Loka kave.
Projekt Sodobne Kofetarice se bo začel z oktobrom, ko se začne novo študijsko leto.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si