Dobre spalne navade so temelj zdravja

15. marec: Svetovni dan spanja

Svetovni dan spanja je blagovna znamka Dormeo obeležila na nadvse nenavaden način: v 15 državah sveta bodo Dormeo spalci na Dormeo delovnih mestih prespali 8 ur in s tem osveščali o pomenu kakovostnega spanja ter zdravstvenih nevarnostih, ki jih lahko povzročijo slabe spalne navade. Dormeo Slovenija je ob tem v nakupovalnem središču Supernova Ljubljana pripravila tudi okroglo mizo, na kateri je s strokovnjaki različnih področij izpostavila trende in usmeritve k zagotavljanju dobrih spalnih navad. 

Prva slovenska Dormeo spalka, Tanja Rojc, je bila izbrana med več kot 15.000 posamezniki, ki so poslali prijavo na razpisano delovno mesto Dormeo spalca. Tanja Rojc je med vsemi prijavljenimi izstopala po edinstveni lastnosti: samopoimenovanemu spalnemu genu, zaradi katerega zaspi tudi v najbolj nenavadnih situacijah. Tako je na primer zaspala tudi na svojem prvem zmenku, precej pogosto pa je tudi spanje na družinskih zabavah.

Dormeo spalka Tanja Rojc


Dolgotrajno moteno spanje vodi v bolezni

V Supernovi Ljubljana je v organizaciji znamke Dormeo potekala tudi okrogla miza, na kateri so strokovnjaki s področja spanja spregovorili o pomenu dobrih spalnih navad in ustrezne spalne opreme ter podali napotke za pripravo na kakovostno spanje. Izr. prof. dr. Leja Dolenc Grošelj, dr. med., spec. nevrologinja in nevrofiziologinja, evropska strokovnjakinja za medicino spanja in vodja centra za motnje spanja na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo, Nevrološke klinike UKC Ljubljana, je poudarila, da »pomanjkanje spanja poslabša spomin, poveča tveganje za rizično vedenje, podaljša reakcijske čase in vodi v prekomerno dnevno zaspanost.«

Prekomerna dnevna zaspanost, katere posledica je 20 odstotkov vseh prometnih nesreč, pa ni edina posledica slabih spalnih navad. »Dolgotrajno moteno spanje poveča tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, sladkorno bolezen, debelost in razvoj nekaterih oblik raka,« pojasnjuje Dolenc Grošljeva in kot najuspešnejše preventivno zdravilo za vse te bolezni navaja kakovostno nočno spanje.

Na zadostno količino spanca opozarjajo tudi pri blagovni znamki Dormeo. Urška Plavčak, vodja blagovne znamke Dormeo Slovenija pravi: »Zavedamo se pomembnosti kakovostnega spanca za naše zdravje ter boljše počutje, zato med aktivnosti blagovne znamke Dormeo redno vključujemo tudi osveščanje o pomenu kakovostnega spanja ter vzpostavitvi dobrih spalnih navad.« K temu sodi tudi dobra svetovalna služba, ki v poslovalnicah Dormea kupcem zna pomagati pri izbiri zanje ustreznega ležišča ter ostale spalne opreme.

To možnost je večkrat izkoristila tudi slovenska pevka in dolgoletna uporabnica ležišč Dormeo, Rebeka Dremelj, ki je na dogodku povedala: “Ker nimam možnosti, da bi količinsko veliko spala, je toliko bolj pomembno, da je spanec, ki ga imam na voljo kakovosten.

Rebeka Dremelj


Pri izbiri ležišča upoštevajmo svoje lastnosti in navade

Pri izbiri ležišča je potrebno pozabiti stare stereotipe o tem, da je trdo ležišče najboljše za vse, ampak moramo upoštevati našo telesno težo, telesno obliko ter položaj spanja. Ob ležišču pa ne smemo pozabiti tudi na letveno podlago ter pravilno izbiro vzglavnika. Vsi ti trije izdelki se med seboj povezujejo v pravilno podporo naravnemu položaju naše hrbtenice ter udobnost pri spanju,” je na okrogli mizi pojasnil Miran Kranjec, strokovnjak za izbiro ležišč Dormeo. Nino Pavkov, tehnični vodja razvoja Dormeo, ga je dopolnil, da pri znamki Dormeo »vedno težimo k temu, da iščemo najkakovostnejše materiale, novosti na trgu, ki jih potem uporabimo v naših ležiščih, da kupcem ponudimo najboljše.

Da je ustrezno ležišče dobra osnova za kakovostno spanje in gibanje brez bolečin, se je strinjal tudi fizioterapevt Izidor Ivanović. “Spanje je edini čas, ko se lahko mišice, vezi in druge strukture popolnoma sprostijo – celotno telo in um dobijo ponoven zagon,” je povedal in dodal, da »idealnega ležišča, ki bi bil primeren za vse uporabnike, ni. Ključno je, da ob nakupu ležišče poizkusimo in ugotovimo, kako nam ustreza.«
»V povprečju med kakovostnim spancem položaj spanja spremenimo približno 10-krat, če pa nam ležišče ne ustreza, pa se ta številka stopnjuje tudi na 60,« je še pojasnil.


Strokovnjaki so izkušnje z vzpostavljanjem dobrih spalnih navad strnili v pomembnost priprav na spanje, ki naj vključujejo:

postopno umirjanje, izogibanje alkoholu in kofeinu, izogibanje obilni težki hrani ter umirjanje možganskega delovanja ob meditaciji ali pomirjujoči glasbi. Prav tako pred spanjem ni priporočljiva športna aktivnost, predvsem pa je pomembno, da iz dneva v dan ohranjamo podoben spalni ritem, ki naj kar najbolj sledi naravnemu.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si