Domači krofi z bogato vanilijevo kremo

VP_2Pripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Doma smo krofe vedno jedli samo enkrat na leto, februarja, za Pust. Bolj kot starši, pa so krofe cvrli stari starši in ostali starejši člani družine. Pomembno je bilo, da krofi niso bili preveliki ali premastni, da so imeli enakomeren “bel obroč” ter, da je bilo polnilo naravnost slastno. To je bila večinoma domača marmelada. Tudi ko sva se midva lotila izdelave krofov prvič, pred tremi leti, sva se držala načel peke krofov, ki so nama jih predali stari starši. Po nekaj vaje so krofi čisto takšni, kot sva si jih zamislila, ne preveliki, z zelo puhasto, mehko notranjostjo in s slastno kremo, ki je v najinem primeru vanilijeva, mmmm. Babi bi bila ponosna!

 

homemade doughnuts_vanilla_02_jernejkitchen WEBZa 10 krofov
Čas priprave: 20 minut
Čas vzhajanja testa: 12 ur (čez noč)

SESTAVINE:

DOMAČI KROFI
8g suhega kvasa ali 16g svežega kvasa
190ml mlačne vode
50g sladkorja
3 jajca
100g masla, zmehčanega na sobni temperaturi
500g gladke bele moke tip 500
8g morske soli
nastrgane lupinice polovice limone
1 žlica ruma
2 litra repičnega olja za cvrtje

BOGATA VANILIJEVA KREMA
500g/ml mleka
1 vanilijev strok
4 rumenjaki
100g sladkorja
20g gladke bele moke, tip 500

POSTOPEK:

1. PRIPRAVA TESTA ZA KROFE
Kvas, vodo in sladkor zmešamo v večji skledi ali v kuhinjskem robotu. Pustimo 10 minut. Medtem v manjši skledi dobro ražvrkljamo jajca. Maslo narežemo na manjše kocke.

2. PRIPRAVA TESTA ZA KROFE
V mešanico kvasa, sladkorja in vode dodamo gladko belo moko, jajca, rum ter limonino lupinico. Dobro zagnetemo. Po 5 minutah gnetenja dodamo sol. Postopoma dodajamo kocke masla, tako, da se enakomerno razporedi po testu.

3. VZHAJANJE TESTA
Pokrito v skledi, na sobni temperaturi, naj testo vzhaja 2 uri, oziroma dokler se masa ne podvoji. Ko se testo podvoji oziroma dovolj vzhaja, ga rahlo pregnetemo in postavimo v hladilnik čez noč (12-16 ur).

NASVET: Priporočava vzhajanje čez noč, zaradi bolj polnega okusa krofov ter lažje prebavljivosti. V kolikor nam čas ne dopušča, lahko vzhajanje čez noč izpustimo.

4. OBLIKOVANJE KROFOV
Naslednji dan vzamemo testo iz hladilnika in ga z rokami oblikujemo v hlebčke. Vsak naj tehta okoli 70g. Pokrite pustimo vzhajati na ravni površini. To obloženimo s papirjem za peko in pomokamo. Pustimo vzhajati 2 uri. Krofi morajo imeti med seboj dovolj prostora, da se med vzhajanjem ne dotikajo.

5. BOGATA VANILIJEVA KREMA
Pripravimo vanilijevo kremo. Strok vanilije prerežemo na pol in z noževo konico postrgamo semena. Vanilijeva semena in prazen strok damo v kozico. Dodamo mleko in na kuhalniku zavremo. Kozico odstavimo z ognja in pokrijemo z živilsko folijo in pustimo na sobni temperaturi 20 minut. Medtem v skledi s pomočjo kuhinjske metlice dobro stepemo rumenjake, sladkor in belo moko. Iz kozice odstranimo vanilijev strok. Mleko ponovno zavremo. Tretjino mleka prelijemo čez jajčno mešanico ter zelo dobro premešeamo. Jajčno kremo prelijemo nazaj v kozico. Med nenehnim mešanjem jo počasi segrevamo toliko časa, da se zgosti, približno 5 minut. Kremo na dotik pokrijemo z živilsko folijo in jo ohladimo.

6. DOMAČI KROFI Z BOGATO VANILIJEVO KREMO
Ohlajeno vanilijevo kremo dobro premešamo in jo damo v dresirno vrečko. Ohlajene krofe napolnimo s kremo in jih potresemo s sladkorjem.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si